Expoziția "Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor" a fost vernisată miercuri seara la Muzeul Țării Crișurilor, în prezența a circa 50 de orădeni. Aceasta cuprinde 8 tablouri vechi de circa 400 de ani, ale unor artiști olandezi și flamanzi precum Pieter Bruegel cel Tânăr și David Teniers cel Tânăr.

MȚC, cel mai modern

Evenimentul a fost deschis de directorul MŢC, Aurel Chiriac, care a spus că este pentru prima dată când un muzeu din ţară (Muzeul Brukenthal din Sibiu) împrumută pentru o anumită perioadă de timp o parte din patrimoniul său, în primul eveniment din cadrul proiectului "Axele Culturale Brukenthal".

"Atunci când se va fi terminat acest muzeu, eu va trebui să refac Brukenthal (n.r. muzeul din Sibiu) pentru că, după cum se prevede, cu sinceritate vă spun că acesta (MŢC - n.r.) va fi cea mai modernă instituţie muzeală din ţară", a spus în cadrul vernisajului, directorul muzeului din Sibiu, Sabin Luca (foto dreapta). 

Apoi, prezentarea fiecărei capodopere a făcut-o muzeografa Agata Chifor. Prima a fost "Sfânta familie" (foto), care este și cel mai mare tablou din expoziție. Opera îi aparține Jacob Jordaens (1593 - 1678), care a folosit tehnica clarobscurului produsă de lumina unei lumânări într-o cameră întunecată.

Tabloul îi reprezintă pe Maica Domnului şi pe Iisus în centru, pe Ioan Botezătoul care îi sărută mână lui Iisus în mod prevestitor, şi pe Iosif şi Elisabeta cu o lumânare în planul îndepărtat. "Elementul inedit este faptul că pictorul şi-a ales ca modele pentru Fecioara Maria şi Iisus chiar pe soţia sa Catharina van Noordt şi pe fiul său Jacob", a explicat Chifor.

De 2 milioane de euro 

O altă pictură apreciată de orădeni a fost "Cârciuma ţărănească" a lui David Teniers cel Tânăr, ce ilustrează o tavernă întunecată, cu fumători şi băutori. În acea perioadă accentul era pus pe expresivitatea personajelor și pe realismul detaliilor.

Cea mai celebră piesă a expoziţiei este, însă, "Peisaj de iarnă cu capcană pentru păsări" a lui Pieter Bruegel cel Tânăr, care, potrivit site-ului agenţiei Sotheby`s, unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute centre de licitaţii din lume, este evaluat la peste 2 milioane de euro.

Capodopera este, de fapt, o reproducere cu interpretări personale a unui tablou realizat de tatăl pictorului în 1565, inspirat din iarna grea din acel an. Potrivit reprezentanţilor muzeului, tabloul expus la Oradea face parte din grupa celor cinci reproduceri existente semnate de artist.

Capcana pentru păsări, care se află în partea dreaptă, ilustrează condiţiile de trai din acea vreme, oamenii fiind nevoiţi să improvizeze asemenea capcane rudimentare pentru a-şi procura hrana.

Orădenii mai pot admira şi operele lui Philips Wouwerman (1619 - 1668), care a fost unul dintre cei mai de succes pictori din secolul al XVII-lea. Într-unul din cele două peisaje ale acestuia, expuse la muzeu, „Micul pod de lemn”, iese în evidenţă cerul prevestitor de furtună, ce cuprinde două treimi din spațiu (foto).

Expoziţia poate fi viziată până în 29 ianuarie anul viitor. Preţul unui bilet de intrare este de 16 lei pentru adulţi şi de 8 lei pentru copiii peste 4 ani, elevi, studenţi şi pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii sub 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.