Poliţiştii de frontieră din Diosig au prins, joi, 18 migranţi care se ascundeau într-o autoutilitară şi voiau să treacă ilegal graniţa în Ungaria, prin Roşiori.

Cu doi minori

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi de Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, migranţii au fost prinşi în jurul orei 19.10, când agenţii Sectorului Poliţiei de frontieră Diosig au oprit la control o autoutilitară în Roşiori.

În urma verificărilor, în interior au fost găsiți 18 cetăţeni străini, care au fost duşi la sediul sectorului P.F. Diosig. Din cercetările preliminare, autorităţile au aflat că aceştia sunt cetăţeni din Egipt, Tunisia, Irak, Siria şi Palestina, majoritatea dintre ei fiind adulţi între 20 şi 40 de ani, dar şi doi minori, de 10 şi 17 ani.

Cu toții sunt solicitanţi de azil în România şi le-au spus poliţiştilor că intenţionau să ajungă în vestul Europei.

"În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat  pentru cetăţenii străini, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun", se arată în comunicat.

13 afgani în Arad 

În aceeaşi informare, ITPF Oradea, care are în subordine şi poliţiştii de frontieră din Arad, a transmis că în aceeași zi la ora 10.20, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac-Nagylak a fost descoperit un bulgar care transporta ilegal migranţi.

Conform actelor prezentate agenţilor, cetăţeanul din Bulgaria, în vârstă de 44 de ani, transporta amidon de porumb pe ruta Bulgaria – Belgia. Poliţiştii au găsit însă, ascunşi printre marfă, şase afgani cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani, toţi solicitanţi de azil în România.

Mai târziu, la ora 21.20, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II-Csanadpalota s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor pe sensul de ieşire din ţară, un turc, de 62 de ani, conducând un ansamblu rutier ce transporta diverse mărfuri pe ruta Turcia – Germania.

Şi în acest caz, autoritățile au prins în interiorul compartimentului marfă, şapte afgani, doi adulţi în vârstă de 19 și 26 de ani şi cinci minori, cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani. 

În ambele cazuri, poliţiştii arădeni fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi pentru şoferii celor două automarfare şi tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat în cazul celor treisprezece afgani, la final urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.