Zeci de tone de deşeuri provenite de la firme din Ungaria, Germania și Italia au fost oprite, joi, de poliţişti la punctele de frontieră Borş I şi Borş II.

Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea, în subordinea căruia se află cele două pucte de frontieră, peste 51 de tone de deşeuri se aflau depozitate în trei automarfare ale căror șoferi s-au prezentat pe sensul de intrare în ţară, la vama Borş I.

"Aceştia transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, deşeuri de carton de la societăţi comerciale din Ungaria şi Germania pentru firme din România", se arată în comunicat.

Suspectând un transport de deşeuri ilegal, frontieriştii au cerut sprijinul comisarilor de mediu, iar bănuielile li s-au confirmat.

"În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau încărcate cu peste 51.360 kilograme deşeuri din carton, pentru care şoferii nu au prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse", se mai arată în comunicat.

De asemenea, tot joi, la vama Borş II, a fost controlat un ansamblu rutier format din cap tractor şi semiremorcă condus de un cetăţean român care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, 59 de butoaie din plastic uzate (foto) de la o societate comercială din Italia pentru o firmă din România.

Nici în acest caz şoferul nu avea documentele necesare pentru a aduce deşeurile în România.

Nici unul dintre aceste camioane nu a fost lăsat să intre pe teritoriul ţării.

În ultima perioadă, tot mai multe asemenea transporturi au fost oprite la graniţă în Bihor. În urmă cu două zile peste 31 tone de deşeuri textile şi cauciucuri uzate au fost interzise la intrarea în ţară prin Borş II.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!