"Captură" de migranţi şi călăuze în Bihor. Poliţiştii de frontieră din Salonta au oprit, marţi seară, în trafic, doi cetăţeni români de origine siriană, care încercau să ducă ilegal în Ungaria o familie din Siria, formată din doi adulţi şi un copil în vârstă de 7 ani.

Cele cinci persoane se aflau într-un BMW X5 care se deplasa dinspre Arad spre Oradea şi a fost oprit de poliţişti la ieşirea din localitatea Ciumeghiu în jurul orei 21.45.

"S-a procedat la legitimarea ocupanţilor autoturismului, ocazie cu care s-a constatat că acesta era condus de către Souliman H., 69 ani, alături de care se afla fratele său Basel H., 55 ani, ambii domiciliaţi în judeţul Timiş. În maşină se mai aflau trei persoane, un copil şi doi adulţi, care nu vorbeau limba română, şi nu aveau documente de identitate asupra lor, motiv pentru care poliţiştii de frontieră au demarat cercetările", a afirmat comisarul-şef de poliţie Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea.

În urma verificărilor, poliţiştii au descoperit că cele trei persoane fără documente sunt cetăţeni sirieni, cu vârste cuprinse între 7 şi 37 de ani. "Persoanele în cauză au declarat că intenţionau să ajungă în Ungaria, la invitaţia unchilor lor, Souliman H. şi Basel H", a mai precizat purtătoarea de cuvânt a ITPF Oradea.   

Şoferul şi fratele său au fost conduşi la sediul DIICOT Oradea, fiind cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. Pe 28 iulie, procurorul de caz a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Souliman H., acesta aflându-se acum sub control judiciar până la finalizarea cauzei.

Acţiunea s-a desfăşurat sub coordonarea procurorilor DIICOT Oradea şi în cooperare cu lucrători ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate. Cercetările sunt continuate în vederea depistării tuturor persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.