Fondatorul site-ului WikiLeaks, care a dezvăluit secrete diplomatice, Julian Assange, a fost arestat marţi în Marea Britanie, potrivit publicaţiei britanice The Guardian.

Avocatul lui Assange, Mark Stephens a primit pe numele clientului său un mandat european de arestare. Surse au declarat pentru Sky News că poliţiştii de la Scotland Yard l-au reţinut pe australianul în vârstă de 39 de ani în jurul orei 11.30, ora României.

Calificând măsura drept "politică", avocatul lui Assange a spus că clientul său vrea să afle acuzaţiile care îl vizează pentru a le putea combate.

Potrivit BBC, poliţia din Marea Britanie a primit luni un nou mandat de arestare internaţional emis de justiţia suedeză pe numele lui Julian Assange, acuzat de "viol, agresiune sexuală şi coerciţie" asupra a două femei, fapte care ar fi avut loc, în august, în Suedia. Assange neagă acuzaţiile.

"Autorităţile din Marea Britanie sunt implicate pentru că se crede că Julian Assange a locuit în sud-estul Angliei. Acum sunt obligate să îl reţină sau să îl aresteze", scrie Sky News.

Statele Unite îl ameninţă pe australian cu urmărirea, ca represalii la difuzarea prin WikiLeaks, a unui număr de peste 250.000 de telegrame diplomatice americane stânjenitoare, dar nu a găsit un capăt de acuzare contra acestuia.