Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor a anunţat că, din 20 ianuarie, a fost instaurată carantina în satul Căbeşti. Măsura a fost luată după ce un lup turbat a atacat un autoturism. "Am fost sesizaţi cu privire la faptul că un lup turbat a ajuns în Căbeşti. A fost împuşcat de un vânător, după care a urmat o examinare sanitar-veterinară", a declarat directorul DSVSA, Mircea Gelu Budău.

Animalul a fost transportat la DSVSA, iar, pe celulele nervoase de pe creier, s-au efectuat două analize. „Atât analiza de fluorescenţă cât şi examenul histologic au confirmat faptul că animalul avea rabie", a spus Budău.

Directorul a spus că reprezentanţii DSVSA s-au deplasat în zonă pentru a lua măsurile necesare. „Până acum nu s-au semnalat semne de rabie la alte animale, dar reprezentanţii Direcţiei urmăresc situaţia de acolo", a completat directorul.

Direcţia Sanitar Veterinară a impus carantina atât în satul Căbeşti cât şi în comuna Roşia şi în Fondul de vânătoare 57 Roşia. Una dintre măsurile impuse de DSV este limitarea circulaţiei tuturor animalelor, produselor, dar şi persoanelor în acea zonă. De asemenea, toate animalele din exploataţie vor fi ţinute sub supraveghere timp de 14 zile.  

Acesta a mai spus că, din cercetările DSVSA, lupul turbat nu a intrat în contact cu vreun alt animal sau cu o persoană.