Duelul cu săbii, folosit pe vremuri pentru rezolvarea conflictelor, s-a rafinat din vremea Renaşterii transformându-se într-o adevărată artă, ale cărei secrete se învăţau la înalte şcoli de scrimă.

De-a lungul ultimelor decenii, sportul cu floreta, spada ori sabia a adus României aproape 200 de medalii la competiţii internaţionale. Câţiva dintre cei mai de vârf practicanţi ai acestuia, campionul olimpic Mihai Covaliu şi campioanele europene Simona Gherman şi Simona Pop, vor participa, vineri, în faţa Arenei Antonio Alexe, la întreceri demonstrative...

Pentru onoare

"Întregul secret al armelor se limitează la două lucruri, la a da şi la a nu primi", spunea maestrul de arme din comedia lui Moliere "Burghezul gentilom". Scrima e un sport care s-a dezvoltat din celebrele dueluri interzise, prin care rivalii puneau capăt conflictelor ori încercau să-şi recupereze onoarea. În România a fost acceptată ca ramură sportivă aproape concomitent cu restul Europei, astfel încât la începutul secolului XIX au apărut primele competiţii la nivel şcolar, scrima devenind disciplină obligatorie.

Mai târziu, în 1920, a fost organizat primul campionat naţional de scrimă, la floretă şi spadă, două dintre cele trei arme folosite în acest sport, pe lângă sabie. Prima medalie mondială a Federaţiei Române de Scrimă a fost obţinută de Maria Taitiş, care a obţinut argintul la Campionatele Mondiale de Juniori de la Luxemburg din 1956, iar de atunci românii au adunat 189 de medalii internaţionale la această disciplină.

Cu tradiţie

Scrima este un sport cu tradiţie şi cu rezultate inclusiv în Oradea. Antrenorul emerit Nicolae Ille, el însuşi fost performer, câştigător al unui bronz la Campionatul European din 1981, spune că sportul cu arme albe se practică în Oradea încă de la începutul secolului XX, oraşul având o perioadă prolifică în acest domeniu între cele două Războaie Mondiale. Sportivii aveau o sală special amenajată pentru antrenamente la subsolul fostului restaurant Transilvania (acum sală de nunţi), unde activitatea a continuat decenii întregi, până în anii '90, când fraţii Micula s-au înstăpânit pe clădire.

În 1960, Oradea trimitea doi reprezentanţi la Olimpiada de la Roma, iar apoi a dat mai mulţi campioni naţionali. Chiar şi după Revoluţie, orădenii au obţinut rezultate de vârf. Unul dintre cei mai titraţi este Alexandru Nyisztor, de zece ori campion naţional, participant la Olimpiada de la Atena în 2004 şi câştigător, în 2007, cu echipa CSM, al medaliei de argint a Ligii Campionilor Europeni.

CSM Oradea are şi acum o secţie de scrimă, antrenată de Nicolae Ille, care aduce rezultate, prin sportivi precum Lucian Ciovică, multiplu campion naţional la spadă, Andrei Timoce, participant în acest an la Campionatul European, şi Bianca Benea, care la 15 ani a cucerit mai multe medalii de aur şi a participat la Campionatele Europene de cadeţi.

Pe planşă

Pentru a promova acest sport al gentlemenilor, Federaţia Română de Scrimă organizează, în perioada 31 august - 9 septembrie, în premieră, o caravană a scrimei care va poposi în 11 oraşe. Scopul e ca marii campioni şi antrenori să le demonstreze pasionaţilor, dar şi celor care vor să descopere acest sport, mişcări, poziţii şi tehnici specifice.

La Oradea, caravana va opri, vineri, 5 septembrie, de la ora 17, pe platoul din faţa Arenei Antonio Alexe, unde doritorii îl vor putea cunoaşte pe campionul olimpic Mihai Covaliu (Sydney, 2000), actualmente preşedintele FR de Scrimă, şi pe Tiberiu Dolniceanu, campion mondial în 2009 cu echipa naţională a României şi medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de la Kazan (2014) în proba individuală de sabie. De asemenea, vor evolua şi Simona Gherman, campioană europeană în 2012 şi medaliată cu bronz în 2014 tot la Europene, precum şi Simona Pop, campioană europeană cu naţionala României în 2014.

La demonstraţiile practice vor participa şi sportivii CSM, iar participanţii vor putea afla date interesante din istoria scrimei, vor putea primi autografe şi se vor putea fotografia alături de marii campioni. În Caravana Scrimei, organizatorii vor promova şi filmul "Planşa", regizat de Andrei Gheorghe, care prezintă fenomenul acestui sport, şi care va fi lansat pentru marele public pe 27 septembrie.