Din dorinţa de a readuce în actualitate trupele ambulante de teatru, care odinioară îşi luau spectatorii din mijlocul mulţimilor, o asociaţie culturală din Cluj organizează luna aceasta o nouă ediţie a Festivalului "KaravanAct", cu participanţi din patru ţări.

Oradea a fost inclusă pentru prima oară pe lista oraşelor gazdă, fiind, de altfel, chiar punctul de pornire al festivalului itinerant. Prin urmare, orădenii sunt invitaţi să descopere parade cu clovni şi picioroange, spectacole "în mers" şi producţii inspirate de personajele biblice.

În mişcare

Asociaţia Teatrală Shoshin din Cluj-Napoca organizează luna aceasta, între 11 şi 23 august, a treia ediţie a Festivalului KaravanAct, cu sprijinul mai multor sponsori şi parteneri, între care şi Administraţia Fondului Cultural Naţional. Festivalul a fost creat în 2015 cu scopul de a revitaliza o tradiţie străveche, cea a trupelor ambulante de teatru, care "nu aşteaptă să fie căutate, ci merg la spectatori", spun organizatorii.

Tocmai din acest motiv, KaravanAct reuneşte trupe din mai multe ţări şi, aşa cum îi spune şi numele, se desfăşoară în mai multe oraşe. "În acest an, timp de 13 zile, Festivalul de Teatru pe Drum va reuni şapte trupe din patru ţări, în trei oraşe", au anunţat reprezentanţii Asociaţiei Shoshin. Alături de Cluj-Napoca şi Satu Mare, pe lista oraşelor gazdă se află şi Oradea, evenimentele fiind programate în perioada 11-14 august, adică de sâmbătă până marţi. Oferta pregătită de organizatori este bogată, cu spectacole în săli, precum şi unele de teatru stradal.

Paradă pe picioroange

În Oradea, evenimentele vor debuta cu un concert de muzică experimentală susţinut de duo-ul Iszlai József şi Albert-Nagy Örs, adică "Générique", care îmbină sound-ul electronic cu saxofonul şi chitara. Concertul va avea loc la Moszkva Cafe, preţul unui bilet de intrare fiind de 10 lei.

Duminică, de la ora 14, studenţii Facultăţii clujene de Teatru şi Televiziune vor ieşi pe strada Republicii într-o paradă cu picioroange, clovni şi păpuşi, evenimentul fiind numit "Zarvă. Étude-uri în aer liber". În aceeaşi zi, de la ora 18, orădenii sunt invitaţi în Parcul Libertăţii pentru a asista, gratis, la spectacolul "Taurul negru şi alte povestiri" (foto), prezentat de asociaţia organizatoare, Shoshin. Spectacolul nu are dialog, bazându-se pe talentul actorilor de a povesti nonverbal aventurile unor bandiţi.

Festivalul KaravanAct va continua luni, 13 august, cu spectacolul "Cei de neatins", programat la ora 16, tot în Parcul Libertăţii. Inspirată din poveştile tinerilor defavorizaţi din judeţul ungar Borsod, producţia va fi prezentată de trupa UtcaSzak din ţara vecină, în limba maghiară.

Reducere pentru studenţi

În aceeaşi zi, copiii, dar şi părinţii lor sunt invitaţi la "Circul Dobronka", adus de Atelierul de Creaţie Magamura din Ungaria. Spectacolul, programat de la ora 18 la Studioul Szigligeti, este unul cu actori şi marionete, dar fără dialog, preţul de intrare fiind 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi.

Tot luni, de la ora 20, curioşii sunt chemaţi la un show de teatru interactiv de stradă, prezentat de compania Kud Ljud din Slovenia, ai cărei actori au străbătut mai toată lumea cu producţia "Invasion". Spectacolul, la fel, tot fără text, va fi prezentat "în mers", cu pornire din faţa Bisericii Sfântul Ladislau, vizavi de Primărie.

O zi mai târziu, pe 14 august, aceeaşi companie va oferi spectacolul "Streetwalker" sub forma unui tur ghidat, începând cu ora 18, pornirea fiind programată din faţa Teatrului Regina Maria, dialogurile urmând să fie traduse în română şi maghiară.

Festivalul KaravanAct se va încheia pe 14 august cu spectacolul "Ave, Eva", programat de la ora 20 în Centrul Posticum de compania italiană Regula contra Regulam Teatro. Prin dans, cântece şi jocul actorilor, spectacolul evocă figuri feminine din Biblie, de la Eva până la Maria. Preţul unui bilet este de 15 lei, cu reducere la 10 lei pentru studenţi.

Programul KaravanAct se anunţă, aşadar, variat, pentru gusturile tuturor. Doar spectatori dornici de a le vedea să se găsească...