Cei aproape 1.000 de locuitori ai comunei Șinteu au posibilitatea ca la finele acestei săptămâni, în zilele de sâmbătă, 27 mai, și duminică, 28 mai, să beneficieze de consultații medicale gratuite în zece specialități medicale: medicină internă, cardiologie, neurologie, pediatrie, ORL, ortopedie, urologie, oftalmologie, stomatologie şi medicină de urgenţă.

Aceste servicii, ca și trei tipuri de investigații – electrocardiogramă, ecografie cardiacă și ecografie abdominală - vor fi oferite de medici voluntari ai Asociației Caravana cu Medici.

Potrivit unei informări transmise de organizație, cu o săptămână înainte au fost efectuate recoltări pentru analize de laborator gratuite unui număr de peste 100 pacienți, rezultatele urmând să fie primite și interpretate cu ocazia consultațiilor.

De asemenea, voluntarii Caravanei cu Medici vor oferi și cursuri de educație medicală și profilaxie stomatologică.

Asociația a fost înființată în Bihor în 2022 de către dr. Andrei Costea, medic UPU-SMURD Oradea, din dorința de a aduce un plus comunității care l-a format în perioada rezidențiatului. Până acum, voluntarii acesteia au participat la trei caravane, în comunele Roșia, Pietroasa și Remetea, peste 450 de persoane beneficiind de analize medicale, consultații și ochelari de vedere gratuiți, iar peste 1.000 persoane fiind instruite în acordarea primului ajutor, în cadrul cursurilor de resuscitare organizate în școlile din toată țara, unde fondatorul a asigurat gărzi în sistemul Terapiei Intensive Mobile SMURD. 

Caravana cu Medici este un proiect național prin care specialiști în domeniul medical acordă îngrijiri medicale de bază, efectuând analize medicale și consultații gratuite, pe bază de voluntariat, în mediul rural, unde nevoile populației sunt mult mai mari, iar problemele de sănătate mult mai grave. 

„Zona rurală abundă în persoane care au avut ultima vizită medicală cu foarte mulți ani în urmă, care nu au conștientizat la timp necesitatea unui consult medical de specialitate și care, oricum, nu ar fi avut resursele necesare pentru a ajunge vreodată la un medic specialist. Noțiunea de prevenție nu este nici măcar cunoscută în mediul rural, mulți pacienți ajungând să primească un tratament medical sau sa fie supuși unor intervenții medicale mult prea târziu”, explică Asociația Caravana cu Medici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!