O echipă formată din medici de diferite specializări va ajunge în weekend în satul bihorean Roșia, pentru a oferi consultații gratuite adulților și copiilor care locuiesc acolo. 

Acţiunea este organizată de Asociaţia Caravana cu medici - filiala Oradea, înfiinţată recent de medicul Andrei Costea de la Unitatea de Primiri Urgenţe şi SMURD Oradea.

"Caravana cu medici luptă pentru echilibrarea balanţei între accesul la servicii medicale de bază şi educaţie pentru sănătate între mediul rural şi cel urban. Sunt originar din Ploieşti, dar am decis să rămân la Oradea, datorită unei echipe formidabile de formatori care m-au trimis la cursuri de perfecţionare în medicina de urgenţă şi salvări din situaţii extreme. Am simţit că locul meu este aici şi că vreau să dau ceva înapoi comunităţii", a spus dr. Andrei Costea (foto), potrivit unui comunicat transmis de asociaţie.

Acesta, împreună cu o echipă de circa 20 de cadre medicale, se vor deplasa sâmbătă şi duminică în satul Roşia pentru a oferi consultaţi gratuite de cardiologie, gastroenterologie, oftalmologie, medicină internă, pediatrie, chirurgie generală, radiologie, neurologie, urologie, dermatologie, stomatologie, boli infecţioase şi medicină de urgenţă.

În plus atât copiii cât şi adulţii vor beneficia şi de educaţie medicală în stomatologie şi prim ajutor, consulaţii oftalmologice, iar cei care au probleme cu vederea vor primi ochelari.

Consultaţiile vor avea loc la şcoala din sat.

Înainte de asta, sătenii din Roşia "au beneficiat de analize gratuite, prin laboratorul Synevo, în data de 28 mai", au mai transmis organizatorii.

Asociaţia Caravana cu Medici a fost înfiinţată în 2014 de cinci medici rezidenţi care au observat şi au vrut să schimbe mentalitatea nepreventivă a românilor precum şi absenţa serviciilor medicale de calitate în mediul rural.

Acțiuni similare au mai fost organizate în trecut în județ, în localități precum Sânmartin sau Brusturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!