Pe platoul din faţa Catedralei Ortodoxe, orădenii pot afla ce înseamnă reciclarea deşeurilor electrice şi electronice. Până luni, aici s-a oprit Caravana Ecotic, organizată de asociaţia cu acelaşi nume a producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice.

În interiorul rulotei sunt expuse tot soiul de astfel de deşeuri: tastaturi, neoane, telefoane, maşini de spălat ori monitoare. De asemenea, de aici curioşii pot afla care sunt substanţele periculoase ce pot fi reciclate, cum este mercurul, plumbul ori nichelul, regăsite în baterii, ori că mercurul şi cadmiul, ajunse în apă, sunt înghiţite de animalele acvatice şi se acumulează în ţesuturile lor grase. O altă informaţie pe care o află orădenii de la Ecotic este că fabricarea unei baterii consumă de 50 de ori mai multă energie decât cea produsă de baterie, iar din 1.000 de baterii portabile se pot obţine 190 de kilograme de fier.

Caravana Ecotic rămâne pe platoul din Centrul Civic peste weekend, între orele 9 şi 17. În plus, orădenii care predau reprezentanţilor organizaţiei un deşeu electric sau electronic intră automat într-o tombolă în care pot câştiga una din cele patru tablete oferite drept premiu.

Săptămâna viitoare, rulota va trece şi prin mai multe şcoli orădene.