O casă în miniatură, construită la comanda unei asociații care promovează eficiența energetică a clădirilor, a fost prezentată, luni, în Piața Unirii din Oradea, astfel încât orice curios să afle ce soluții moderne sunt pentru izolația, încălzirea și răcirea unei clădiri, sau cum ar trebui montate corect ferestrele.

Construcția a fost adusă aici de ROENEF, asociație care promovează eficiența energetică și care, alături de partenerii de la ING Bank România, încearcă să-i familiarizeze pe români cu obligațiile legale deja existente în domeniu.

De altfel, reprezentanții ROENEF spun că această casă nu este nici futuristă, nici una de lux, ci una corectă, din perspectiva standardelor în domeniu.

Pentru neutralitatea climatică

Până în 2050, toate clădirile din Uniunea Europeană ar trebui să respecte standarde stricte de eficiență energetică, anume gândite pentru ca orice construcție să fie un loc plăcut pentru cei care lucrează sau locuiesc acolo, dar în același timp grijulie cu natura.

Prevăzute și de legislația românească, standardele nu sunt însă cunoscute tocmai de cei care trebuie să le aplice - constructori, autorități sau beneficiarii finali ai clădirilor -, motiv pentru care asociația ROENEF a lansat o caravană menită să alfabetizeze românii cu tehnologiile necesare și, mai ales, cu cele existente. Luni, caravana s-a oprit la Oradea, al patrulea oraș vizitat în România, dintr-un total de șase.

„În Piața Unirii, am amplasat această casă demonstrativă nZEB (cu consum de energie aproape zero – n.r.) pe care noi am construit-o tocmai pentru a merge prin țară, să arătăm cum ar trebui să se construiască la standarde nZEB. Momentul este important, căci trebuie deja să reducem amprenta de carbon și noi, ca țară. Există o directivă europeană și un angajament la nivel european de a deveni neutri din punct de vedere climatic până în 2050, ceea ce înseamnă că trebuie să avem grijă cum construim - să construim clădiri cu consum aproape zero de energie și să renovăm stocul existent de clădiri la standarde nZEB”, a declarat Mihai Moia (foto), directorul executiv al ROENEF.

Paradoxal este că, în timp ce mulți români nici n-au aflat de standardele nZEB, cuprinse într-o directivă europeană din anul 2010, UE le-a actualizat deja, astfel că în curând clădirile vor trebui să fie ZEB, adică cu consum zero de energie.

Este standard, nu lux!

Mini-casa expusă în Oradea și realizată de arhitectul Sergiu Petrea, de la Tecto Arhitectura, are mai multe feluri de izolație, fațadă cu ventilație, sistem de încălzire prin pardoseală, pompă de căldură aer-aer, responsabilă și cu răcirea, panouri fotovoltaice, baterie de stocare a energiei și tâmplărie din aluminiu, cu obloane. Tehnologia și materialele folosite sunt de ultimă generație, fiind furnizate de companii importante, membre ROENEF.

În plus, casa este complet automatizată și poate fi gestionată dintr-o singură aplicație, anume creată pentru acest proiect inovator.

Pe lângă că pot vedea cum arată casa, materialele care s-au folosit în construcția ei și tehnica înglobată, orădenii pot discuta cu specialiștii companiilor partenere, care le oferă gratuit explicații și sfaturi.

Însă, după cum au observat inițiatorii proiectului, publicul e destul de reticent și nu se prea apropie de standuri. „Oamenii au impresia că am venit cu un Maybach, cu o casă de lux. Nu este niciun lux, este standardul la care ar trebui să construim, chiar dacă poate arată futurist”, a explicat Mihai Moia.

Investiție ușor de recuperat

Inițiatorii caravanei nu ascund că și costurile unei asemenea case sunt mai mari, însă pe termen lung beneficiarul are parte doar de avantaje. „Costurile sunt un pic mai ridicate, dar se recuperează în timp, și nu vorbesc de 15-20 de ani, ci câțiva ani. Dacă îți izolezi bine o casă, facturile se vor reduce foarte mult și deja amortizezi investiția”, a explicat Andrei Iorgulescu, director de programe în cadrul ROENEF.

Mini-casa a fost analizată și de reprezentanții Primăriei Oradea, mai precis de viceprimarul Teofil Filimon, de Marius Moș, șeful direcției care atrage fondurile europene în oraș, și de colegi ai acestuia. Preocupările angajaților Primăriei au fost legate de implementarea soluțiilor în proiectele de eficiență energetică pe care municipalitatea deja le dezvoltă sau le pregătește, având întrebări concrete despre tehnologiile care se pot folosi, de pildă, la reabilitarea blocurilor.

Academia de Eficiență Energetică

Caravana ROENEF va fi prezentă la Oradea și marți, 1 octombrie, când în sala mare a Primăriei (între orele 9.30 și 13.30), specialiștii asociației și ai partenerilor săi vor susține seminarii pentru cei interesați despre provocările eficienței energetice.

Pe de altă parte, tot marți, reprezentanții ROENEF și cei ai ING Bank, companie parteneră, care oferă soluții de finanțare pentru investiții imobiliare, inclusiv de renovare, vor lansa două inițiative interesante: Academia de Eficiență Energetică, o platformă cu exemple de bune practici din mai multe țări și pentru diferite tipuri de clădiri, și „One Shop Stop”, o altă platformă ce va funcționa ca un ghișeu unic de servicii integrate privind eficiența energetică, unde doritorii vor găsi atât specialiști în audit energetic, cât și informații privind finanțarea ori constructorii disponibili.

Proiectul ROENEF și ING Bank este sprijinit și de Ministerul Mediului și Departamentul Dezvoltării Durabile.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!