Mai multe măicuţe şi preoţi refuză să primească noile carduri de sănătate, obligatorii de la 1 ianuarie 2015. Dacă unii slujitori ai Domnului spun din start că sunt "lucrări diavoleşti", alţii sunt mai cumpătaţi şi cred că trebuie "să mai aşteptăm".

"Trebuie să fim cumpătaţi, trebuie să le judecăm foarte bine pe toate cu multă atenţie, cu mult discernământ", explică părintele Partenie Apostoaie de la "Vovidenia". Un alt preot spune că nu va accepta cardul, pentru că se opune donării de organe, scrie Monitorulbt.ro.

Mai mult, 41 de călugăriţe de la o mănăstire din judeţ au refuzat să primească cardurile de sănătate, transmite Mediafax. La începutul săptămânii, Poşta Română a returnat CAS Neamţ 41 de carduri care trebuiau să ajungă la personalul Mănăstirii Dobru, din comuna Vânători-Neamţ, deoarece măicuţele de aici au refuzat să le primească de teama cipurilor.

"Refuz includerea persoanei mele într-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea într-un sistem a datelor privind viaţa mea privată, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime şi religioase şi îmi încalcă libertatea", se arată într-o petiţie a măicuţelor.

Şi unii medici se opun cardului de sănătate, dar din cu totul alte motive decât cele religioase. De pildă, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), susţine că "este periculos să fie puse informaţiile medicale personale pe microcip, deoarece acesta nu este protejat".

În replică, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, Costel Lupaşcu, susţine că asiguraţii nu se expun niciunui risc atunci când utilizează cardurile de sănătate.