Patru care alegorice, cu libelule, zâne şi instrumente muzicale realizate din mii de flori pot fi admirate miercuri în Piaţa Unirii din Oradea, acestea fiind aduse în centrul oraşului din Debreţin pentru a marca o nouă ediţie a Zilelor Culturii Maghiare.

Carele fac parte din suita celor 12 astfel de creații din flori, care au fost prezentate în parada desfășurată marţi în oraşul Debreţin, la Carnavalul Florilor.

Acestea au ajuns în Piaţa Unirii de dimineaţă şi vor staţiona în acelaşi loc până la ora 19, după care, în următoarea zi vor face un tur prin județ. Traseul lor cuprinde localităţile Biharia, Roşiori, Diosig, Ciocaia, Săcuieni, Cherechiu, Otomani, Tarcea, Curtuişeni, Valea lui Mihai şi Şimian, după care acestea se vor întoarce în Ungaria.

Cele patru care alegorice au atras privirile trecătorilor încă de la primele ore, mulţi dintre ei oprindu-se preţ de câteva minute pentru a-şi face fotografii lângă ele.

Unul dintre care a fost realizat în comun de municipalitățile din Oradea și Debrețin, acesta având o floare de nufăr și trei libelule. Conform unui comunicat de presă transmis miercuri de Primăria Oradea, nufărul simbolizează puritatea şi inocenţa, amintind totodată de apele termale binefăcătoare ale ambelor regiuni.

Un alt car cu flori este cel al Centrului de Formare Profesională din Debreţin şi a fost denumit "Viziune, cunoaştere, inovaţie", cu un astronaut uriaș și mai multe cărți din flori.

Cel de-al treilea este carul Poştei Maghiare şi este denumit "Sunt multe flori, dar o singură grădină". Acesta are zâne şi o vioară, creaţia florală fiind inspirată de lumea basmelor.

Ultimul car care a ajuns în Piaţa Unirii este denumit „Coroana Sfântului Ştefan” şi „reprezintă coroana cu care au fost încoronaţi cei mai mulţi dintre suveranii Regatului Ungariei, din Evul Mediu începând cu 1075 şi până în data de 30 decembrie 1916", se arată în comunicat.

La scurt timp după ce carele au ajuns în Piaţa Unirii, mai multe majorete de la Mystique Oradea au oferit un spectacol de dans.

Tot în Piața Unirii este deschis miercuri un târg cu produse locale, de unde trecătorii și-au cumpărat miere, fructe sau dulciuri. 

Evenimentele din centrul Oradiei au loc în cadrul Zilelor Culturii Maghiare (20-21 august). Programul de miercuri mai cuprinde: 16:30 – Spectacol de dans, Echipa de majoretele Mystique Oradea; 17:00 – Spectacol de dans, Ansamblul de Majorete din Debreţin; 17:30 – Spectacol de dans, Ansamblul de Dans Popular Főnix; 18:00 – Spectacol de dans, Clubul de Dans Sportiv "Dance Universe"; 18:30 – Orchestra de suflători ai Şcolii de Muzică Zichy Géza din Hajdúszoboszló; Teatrul de Stat Oradea - 19:00 – Spectacol de dans "Ecoul Carpaţilor" – Ansamblul Naţional Maghiar din Budapesta.

Antonia Dobai

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!