Fundaţia Comunitară Oradea a organizat săptămâna aceasta, joi, prima ediţie a Galei Comunităţii Bihorene, găzduită de Armonia Venue, un eveniment născut "din dorinţa de a aduce împreună tot binele care se întâmplă în comunitatea noastră".
"Gala Comunităţii Bihorene are menirea de a mulţumi, în numele comunităţii, organizaţiilor neguvernamentale sau companiilor, persoanelor sau grupurilor de persoane, care s-au implicat în activităţi pentru comunitate, de a da exemple de bună practică şi de a arăta tuturor că doar împreună putem reuşi", spun organizatorii.
Premiul pentru "Liderul care schimbă lumea" l-a luat István Szokolszky, omul din spatele proiectului "24 de ore pentru un zâmbet", prin care sunt strânse fonduri pentru copiii bolnavi de cancer îngrijiţi în Spitalul Municipal Gavril Curteanu.
Membrii comunităţii bihorene au făcut mai multe nominalizări, iar în urma votului acordat de un juriu s-au acordat următoarele premii:
LIDERUL care schimbă lumea - István Szokolszky
VOLUNTARUL anului – Alex Trandafir
ECHIPA anului – Celestica România
EXCELENŢĂ în meserie - Teodora Pusztai
PROIECTUL anului – Rotary Club Oradea 1113 - 166 table magnetice educative pentru toate clasele speciale din Bihor
ONG-ul anului – Asociaţia D’Apetresii
PROMOTOR al culturii şi artei – Rozalia Bot
PROMOTOR al excelenţei şcolare – Nicolaie Ardelean
Din juriu au făcut parte Ada Gabor (Manager, United Way România – 1 vot), Ştefan Teişanu (Antreprenor, Cluj Cultural Center – 1 vot), Oana Maria Pop (Doctorand, Universitatea Hasselt, Belgia – 1 vot), Ionuţ Alexandrescu (Coordonator program, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare – 1 vot) şi Alex Dima (Jurnalist, "România, te iubesc!" - 1 vot).
Partea cea mai dinamică a evenimentului a fost prezentarea celor 8 proiecte selectate la ediţia a V-a a programului Bursa Talentelor.
Participanţii la Gala Comunităţii Bihorene au ales să susţină financiar şi logistic implementarea lor, în total adunându-se suma de 85.710 lei. Pe lângă această sumă, s-au mai realizat donaţii în natură constând în servicii şi materiale necesare implementării proiectelor.
Prin Bursa Talentelor, Fundaţia Comunitară Oradea urmăreşte creşterea competenţelor şi abilităţilor celor care vor să dezvolte proiecte cu impact într-un domeniu de interes personal sau colectiv din orice arie de preocupări (ştiinţe umane sau exacte, arte, sport etc.).
Proiectele şi sumele cu care au fost finanţate:
1. Bisericile de lemn din Ţara Beiuşului – Tezaur arhitectural al judeţului Bihor – realizarea unui album cu bisericile de lemn din Ţara Beiuşului: 8.400 lei;
2. Centrul de zi pentru copii "Consiliaris!"– amenjarea unui centru de zi pentru copiii cu părinţi bolnavi de cancer: 17.700 lei;
3. Da! Pentru viaţă şi sănătate mintală – conferinţe pe tema depresiei susţinute de specialişti în psihologie pentru reprezentanţii cultelor creştine: 5.000 lei;
4. Tesusţin.ro – workshopuri de informare privind metode alternative de finanţare: 5.300 lei;
5. Asumarea identităţii etnice prin fotografie - documentarea prin fotografie a culturii romilor realizată de către copiii romi de la Şcoala Creştină Privată din Tinca: 6.200 lei;
6. Zile colorate - ateliere de terapie prin artă pentru copiii din Suplacul de Barcău: 6.350 lei;
7. CititORadea - festival de carte orădean cu scopul de a promova cultura: 21.400 lei;
8. Magia Sunetului - masterclass de muzică de cameră dedicat tinerilor instrumentişti din Bihor: 5.300 lei.
Citiți AICI și un comentariu scris despre gală, de Lucian Cremeneanu!