Facturi restante la întreţinere, câteva maşini noi, ceva bani puşi deoparte pentru o eventuală creştere a salariilor şi cotizaţiile la organismele internaţionale. Se adaugă organizarea Adunării parlamentare a NATO şi un soft performant care să permită participarea în timp real la dezbaterile legilor de la Bruxelles. Rezultatul: un buget pentru senatori cu 30% mai mare în anul 2011, faţă de acest an.

Nu mai puţin de 127 de milioane de lei au fost puşi la dispoziţia parlamentarilor din camera superioară, sumă votată cot la cot de reprezentanţii puterii şi ai opoziţiei. Bugetul pentru anul 2011 a fost adoptat, marţi, în plenul senatului cu 86 de voturi pentru, două abţineri şi două voturi împotrivă.

Practic, mai bine de jumătate din suma totală a fost alocată cheltuielilor de personal, din care pentru fondul de salarii a fost prevăzută suma de 37 milioane lei. "S-a prins în buget şi o sumă de rezervă pentru creşterea cu 14% a salariilor, în condiţiile în care nu există încă Legea Salarizării Unitare aprobată", a explicat în plen senatorul liberal Dan Radu Ruşanu, cel care a coordonat proiectul de buget pentru anul viitor.

Defalcat, în buget sunt prevăzute aproape 36 de milioane de lei pentru bunuri şi servicii, aici intrând 400.000 de lei pentru furnituri de birou şi 2,6 milioane pentru reparaţii curente. Poşta, internetul şi abonamentele radio-TV înseamnă alţi 875.000 de lei, în timp ce benzina şi motorina saltă costurile cu încă 2,3 milioane de lei.

De altfel parcul auto al senatului mai înghite alte 11,7 milioane de lei, bani destinaţi atât întreţinerii şi reparaţiilor maşinilor, cât şi achiziţiei de noi autoturisme.

Când vine vorba de parlamentari, protocolul este de nelipsit, iar banii cheltuiţi sunt pe măsura rangului. 3,6 milioane de lei vor fi puşi la dispoziţia senatorilor, preşedintele Senatului, Mircea Geoană având rezervat un buget special de 200.000 de lei. La toate acestea se adaugă şi organizarea Adunării parlamentare a NATO, ce va avea loc la Bucureşti, în octombrie 2011, eveniment ce presupune cheltuirea altor 26 de milioane de lei.

De ce anume este nevoie de atâţia bani pentru cei 137 de parlamentari şi aparatul care îi deserveşte? "Fără această mărire nu putea funcţiona Senatul. În primul rând, avem datorii foarte mari rămase pe anul viitor pentru cheltuieli de întreţinere, iluminat, salubrizare. Apoi, avem probleme ce ţin de funcţionarea senatului. Mai sunt probleme cu maşinile vechi, depăşite fizic, care trebuie înlocuite pentru că întreţinerea lor costă mai mult decât înlocuirea lor. Nu trebuie să uităm cotizaţiile la organizaţiile internaţionale şi o marjă de 14% pentru eventuala creştere a salariilor în 2011", a precizat Ioan Chelaru, chestorul senatului.

El a adăugat că noul buget va permite şi îndeplinirea unui mai vechi vis al senatorilor: achiziţionarea unui soft care va permite aleşilor români să-şi spună punctul de vedere în privinţa legislaţiei europene dezbătută la Bruxelles. "Nouă ne lipseşte un sistem informatic integrat cu ajutorul căruia să participăm la discutarea legislaţiei europene. Acordurile internaţionale ne obligă să luăm parte la acele dezbateri. Anul viitor vom cumpăra şi softul şi sistemul şi atunci ne vom exprima punctele de vedere în timp real şi vom putea contribui efectiv la legislaţia europeană".