Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au sistat activitatea la cariera de granodiorit din comuna Pietroasa, după ce au depistat, în urma unui control, că cele două firme care făceau exploatări aici nu aveau autorizaţiile necesare.

Potrivit unei informări făcute de GNM, controlul a demarat în urma unei sesizări venite de la un grup de locuitori din Pietroasa, care reclamau modul de exploatare a zăcământului de granodiorit din cariera Valea Lazului. "În urma verificărilor, cele două societăţi care îşi desfăşoară activitatea pe amplasamentul carierei au fost sancţionate de comisarii GNM pentru mai multe nereguli", se arată în comunicatul Gărzii.

Mai precis, au aflat comisarii, firmele Eco Piro şi Grandemar nu aveau autorizaţiile necesare pentru a exploata piatră, motiv pentru care Eco Piro, care este şi titularul licenţei de exploatare, a încasat o amendă de 100.000 de lei, iar Grandemar una de 60.000 de lei. "De asemenea, pentru ambele societăţi a fost aplicată măsura complementară de suspendare a activităţii până la obţinerea actelor de reglementare", mai arată comunicatul GNM.

Totodată, fiecare firmă a fost amendată cu câte 60.000 de lei pentru că au blocat accesul pe drumul forestier existent şi au construit un drum nou, fără autorizaţie.

Comisarii de mediu au mai depistat că, pe un tronson de 200 de metri, firmele au mutat cursul de apă Valea Lazuri, care trece prin carieră, motiv pentru care au făcut două sesizări penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Cu ocazia aceluiaşi control, comisarii de mediu au depistat că în zona carierei se regăseşte bazinul de captare a apei care deserveşte comuna Pietroasa. Pentru acest sistem de captare primăria din comună nu are autorizaţie de mediu, motiv pentru care GNM a aplicat o amendă de 60.000 de lei.

Bilanţ: amenzi de 810.000 lei, 37 de sesizări penale

Comunicatul Gărzii Naţionale de Mediu mai arată că acest control a făcut parte din acţiunile de verificare demarate în luna august în Parcul Natural Apuseni, unde, după cum se ştie, în vară, inspectorii au depistat că primăriile Budureasa, Bunteşti şi Lunca au îngropat tone întregi de gunoaie în zone de protecţie specială din Padiş. În urma acestei descoperiri, comisarii de mediu au demarat un control şi la Administraţia Parcului Natural Apuseni. Pentru gunoaiele îngropate, cele trei primării au fost amendate cu 220.000 de lei, iar pentru că nu a monitorizat lucrările de ecologizare, APNA a luat o amendă de 100.000 de lei.

Tot în cursul acţiunilor de control desfăşurate în Parcul Natural Apuseni, comisarii GNM au sancţionat organizatorii unui concurs off-road cu amendă în valoare de 150.000 lei pentru faptul că participaţii au străbătut zone strict protejate fără să deţină avizul custozilor acestor arii.

Totodată, comisarii au făcut controale şi la mai mulţi proprietari de construcţii de pe teritoriul parcului, în urma cărora au făcut 35 de sesizări penale pentru construcţiile ilegale ridicate în zona de protecţie integrală a Parcului.

Aşadar, bilanţul comisarilor de mediu arată că, în urma tuturor acestor controale, au aplicat amenzi în valoare totală de 810.000 lei şi au înaintat 37 de sesizări penale. Întreaga acţiune a fost coordonată de o echipă de la Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, cu participarea unor comisari de la comisariatele judeţene Arad, Cluj, Bihor şi Alba.