Daniel Brata, judokanul acuzat de tentativă de omor calificat după ce a bătut cu bestialitate un tânăr orădean, a fost arestat, miercuri, pentru 20 de zile, de Tribunalul Bihor, fiind exclus totodată din lotul olimpic de judo şi suspendat din activitatea sportivă până la terminarea cercetărilor penale.

S-a temut de victimă!

Barta a fost ferit de ochii ziariştilor atât la audierile care au avut loc, miercuri, la Parchetul Bihor, cât şi pe traseul până la sala de judecată. Înainte de pronunţarea soluţiei, în timp ce judecătorii deliberau, însă, Brata a ieşit din sala de judecată, pentru a face declaraţii. Sportivul era fără cătuşe, deoarece ordonanţa de reţinere emisă pe numele său expirase la ora 15.30, oră după care dezbaterile au continuat cu el în stare de libertate.

Acesta a făcut o declaraţie scurtă, în care a explicat că l-a lovit doar o singură dată pe orădeanul Adrian Popa, motivând că s-a temut că îl va ataca. Totodată, el a mai spus că nu consideră că este bine încadrat, la infracţiunea de tentativă de omor.

În faţa instanţei, Brata a susţinut că atât timp cât acesta a fost la pământ, Radu Valentin - cel de-al doilea sportiv cercetat în stare de libertate în dosar, plecat fiind la o competiţie în China - l-ar fi lovit "de două, maxim trei ori, cu piciorul". Brata a susţinut că i-ar fi atras atenţia colegului său de lot să nu îl mai lovească pe Popa, ba chiar, împreună cu un alt coleg, Cristian Bodârlău, l-ar fi urcat pe orădean în taxi, ca să ajungă la spital.

În urma audierilor, judecătorii au decis arestarea lui Brata pentru 20 de zile, şi nu pentru 29, cum au solicitat procurorii, apreciind că sportivul a avut o "atitudinea sinceră" în faţa instanţei.

"Noi considerăm că decizia instanţei de a dispune arestarea clientului nostru nu este fondată, motiv pentru care mâine o vom ataca prin recurs. Convingerea noastră este că Daniel Brata nu prezintă pericol pentru ordinea publică şi poate fi cercetat în stare de libertate", a declarat avocatul sportivului, Dorin Caba.

Sancţiuni pe linie sportivă

brata.jpgConform unui comunicat al Comitetului Director al Federaţiei Române de Judo, excluderea lui Brata din lotul olimpic s-a decis miercuri şi intră în vigoare din 10 august. Valentin Radu, cercetat deocamdată în stare de libertate de procurorii orădeni, a fost exclus din lotul naţional de seniori începând cu 20 august şi suspendat din activitatea sportivă până la o dată care se va stabili după audierea sa la Parchetul Bihor.

Potrivit aceleiaşi surse, psihologul Nelu Pop a fost şi el exclus din lotul olimpic de judo. De asemenea, antrenorul principal al lotului olimpic, orădeanul Emil Morar, a fost sancţionat cu avertisment scris pe marginea acestui scandal. Cei doi aveau răspunderi legate de comportamentul şi conduita sportivilor, care se aflau la Oradea în cantonament la Centrul Olimpic.

Daniel Brata este un judoka titrat. El tocmai câştigase, la sfârşitul lunii iunie, medalia de bronz la categoria minus 100 de kilograme, la Cupa Mondială de judo de la Sao Paolo (Brazilia). Brata are totodată în palmares şi o medalie de bronz la Campionatul European din 2009, de la Tbilisi.

Bătăuşi de duzină

Aşa cum a anunţat în premieră BIHOREANUL, campionul naţional la judo Daniel Brata a fost reţinut, marţi, de procurorii Parchetului Tribunalului Bihor pentru tentativă de omor calificat, iar Valentin Radu este cercetat în libertate, în acelaşi dosar, la o zi după ce procurorii au fost sesizaţi că cei doi ar fi agresat un tânăr orădean, într-o altercaţie provocată la clubul Escape.

În urma loviturilor primite, victima, pe nume Adrian Popa, a fost internată la Spitalul Judeţean din Oradea, cu multiple fracturi craniene, suferind două intervenţii neuro-chirurgicale, una la Oradea şi o alta la Timişoara, iar în pofida eforturilor medicilor a rămas cu o paralizie pe partea dreaptă a corpului şi dificultate de vorbire.

Citeşte detaliile poveşti aici: Campionul naţional de judo Daniel Brata, reţinut la Oradea pentru tentativă de omor