Asociaţia Caritas Eparhial a păstrat şi în acest an tradiţia şi a organizat, joi seara, în sala festivă a Liceului Greco-Catolic din Oradea, cea de-a şaptea ediţie a Zilei Voluntarului Caritas.

La eveniment au participat sute de voluntari şi apropiaţii acestora, dar şi Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, deputatul Florica Cherecheş şi Adina Pătroc din partea ASCO. "Este un moment în care încercăm să le mulţumim celor care realizează cât de important este să ne ajutăm unii pe alţii. De foarte multe ori în această muncă nu vom reuşi să le dăruim lucruri extraordinare celor pe care îi ajutăm, dar un surâs sau o mângâiere nu ne costă pe niciunul nimic", le-a spus preasfinţitul Bercea celor prezenţi.

La rândul său, părintele Olimpiu Todorean, preşedintele asociaţiei, a subliniat că, pe lângă mulţumirea că au ajutat pe cineva, unii dintre voluntarii Caritas Eparhial au fost, de-a lungul anilor, chiar angajaţi în organizaţie.

În 2012, în toate programele de ajutorare ale asociaţiei au activat 198 de voluntari, care au prestat în total un număr de 5.268 de ore. Joi seara, au fost acordate 13 premii pe activităţile Caritas Eparhial, şapte premii speciale, dar şi premiul "Voluntarul anului 2012".

Astfel, premiul "Cantina socială" s-a acordat întregii echipe de voluntari care pregăteşte şi serveşte mâncarea în fiecare celor săraci, la fel şi premiul "Centrul de zi Gabriele", unde alţi voluntari lucrează cu grupul de copii defavorizaţi ajutându-i să-şi facă temele şi învăţându-i diverse activităţi. Tot echipa a fost premiată şi în cadrul categoriei "Duşuri sociale", unde voluntarii îi primesc pe oamenii străzii şi le dau obiectele de igienă necesare, iar apoi haine curate.

Premiul "Bunul Samaritean", pentru aranjarea, sortarea şi distribuirea de haine curate nevoiaşilor, i-a revenit Vioricăi Florea, în timp ce "Prieteni pentru un zâmbet" s-a acordat tinerei Laura Puşcaş, care se maschează în clovn şi vizitează Spitalul de Copii.

 Premiul "Colecta de Paşti" l-a câştigat voluntarul Ioan Bodea, "Colecta de Crăciun" - Cornelia Vesea, "Campania 2%" (pentru distribuirea plicurilor cu formulare) - Georgiana Magda, "Promovarea Voluntariatului" - Consuela Iencea, "Strângerea de fonduri" - Mariana Man, premiul pentru disponibilitate, adică pentru cei care răspund prompt rugăminţilor asociaţiei, le-a revenit voluntarilor Darius Comes şi Petru Mărtinaş, în timp ce premiul pentru cel mai activ voluntar i-a revenit Iulianei Dejeu, pentru numărul de ore şi disponibilitatea cu care s-a implicat în programele Caritas Eparhial.

Tot în cadrul galei anuale, au primit premii speciale: Ioana Haniş - pentru dăruirea şi grija cu care s-a implicat în activităţi, Sora Veronica Demeter - pentru numărul mare de ore realizate în programul Bunul Samaritean, Mihaela Pantea - pentru consecvenţa cu care s-a implicat în programul Bunul Samaritean, dr. Ligia Pop - pentru sprijinul acordat asociaţiei, Ligia Negrea -: pentru dăruirea şi grija cu care s-a implicat în activităţi, Surorilor Franciscane Misionare ale lui Cristos: Gabriela, Kascia, şi Marianagela - pentru implicarea în activităţile Centrului Social şi Adina Pătroc (ASCO) - pentru direcţionarea voluntarilor spre asociaţie.

În final, întreaga sală a aplaudat-o pe tânăra Georgeta Finna, în vârstă de 20 de ani, care a fost desemnată "Voluntarul anului 2012" fiindcă s-a implicat în toate activităţile asociaţiei şi a făcut-o constant.

Pe parcursul evenimentului, spectatorii au asistat la mai multe momente artistice, printre care şi două dansuri puse în scenă de copiii îngrijiţi la centrul de zi "Gabriele", iar la final au cântat împreună cu invitata specială, Paula Seling, care i-a lăudat la rândul ei pentru orele depuse în ajutorarea celorlalţi.