Președintele Caritas Eparhial Oradea, părintele Olimpiu Todoran, a prezentat luni noua echipă din fruntea asociației, dar și unul dintre proiectele pe care ONG-ul le desfășoară anul acesta: o grădiniță cu o capacitate de 60 de locuri în cartierul Tineretului din Oradea, care ar urma să coste 700.000 euro.
Grădiniţă modernă
Conferinţa de presă a avut loc la Casa Darvas La Roche, unde au fost invitaţi reprezentanţi ai presei, precum şi episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, asociația fiind înființată de Episcopia Greco-Catolică Oradea.
Părintele Olimpiu Todoran a anunţat că, pentru eficienţă, asociaţia a fost împărţită în două departamente, unul dedicat activităţilor de voluntariat şi unul pentru proiecte și strângeri de fonduri. La conducerea acestora se află Adela Popa Ghiţulescu, director executiv, Miruna Moza, manager financiar, Mihai Olenici, manager de proiecte, Ramona Paltin, manager pentru atragerea fondurilor, şi Patricia Pele, coordonator voluntari (foto).
De asemenea, Todoran a mai spus şi că în anul 2020, când instituţia de binefacere a împlinit 15 ani, aceasta a trecut printr-un proces de rebranduire.
"Primul proiect nou, de anvergură, pentru care am avut onoarea să fiu cooptată în echipa asociaţiei, este construirea unei grădiniţe. Caritas Eparhial Oradea va construi prima grădiniţă - Grădiniţa «Frenţiu» - în Cartierul Tineretului, pe strada Caporal Constantin Muşat", a spus Ramona Paltin, manager în strângerea de fonduri.
Unitatea de învățământ ar urma să găzduiască 60 de copii şi va fi construită pe un teren ce aparţine Episcopiei Greco-Catolice din Oradea. Din întreaga suprafaţă a terenului, 600 mp vor fi ocupaţi de clădirea propriu-zisă, care va adăposti 3 săli de clasă, unde cei mici vor putea şi să doarmă, un vestiar, băi, o sală de mese, o sală de sport şi un cabinet medical.
Valoarea estimată a proiectului este de 700.000 euro, bani pe care ONG-ul doreşte să-i strângă din donaţii.
"Noi ne dorim ca până în septembrie anul viitor să fie gata, am început să strângem bani, dar ştim că va trebui să muncim mult în această perioadă. Am vrut să o construim acolo, pentru că ştim că în acel cartier mai nou al oraşului nu există încă grădiniţă", a spus preşedintele Caritas Eparhial.
Asociaţia a realizat şi un video ce prezintă grădiniţa modernă.
Raport pe 2019
Membrii ONG-ul au prezentat şi raportul activităţii pe anul trecut, când aceştia s-au ocupat de dezvoltarea proiectelor existente - Centrului social "Maria Rosa" unde persoanele nevoiaşe pot servi o masă caldă, Centrul Afterschool "Sfântul Martin" din Ioaniş, dedicat educării copiilor romi, şi Casa Frenţiu, pentru persoanele vârstnice.
Anul trecut, Caritas Eparhial a oferit aproape 12.000 de porţii de mâncare persoanelor nevoiaşe, la centrul din Ioaniş au fost ajutaţi 63 de copii romi, iar la centrul pentru vârstnici au fost îngrijiţi 24 de bunici.