Ministrul de Interne Carmen Dan a suferit o înfrângere umilitoare. Premierul Mihai Tudose a refuzat demiterea şefului Poliţiei Române, anunţând că i-a solicitat chestorului Bogdan Despescu să prezinte, în următoarea săptămână, un plan de măsuri.

Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, a ajuns, miercuri dimineaţă, la Guvern, unde a avut discuţii cu premierul, circa 45 de minute. Întâlnirea a avut loc în contextul în care ministrul de Interne, Carmen Dan, a cerut, marţi, demiterea acestuia. 

Mihai Tudose a declarat că i-a cerut lui Despescu ca într-o săptămână să îi prezinte un raport cu măsurile luate urmare a cazului agentului de Poliţie care a agresat sexual doi minori într-un lift. Mai mult decât atât, premierul a felicitat Poliţia, la începutul şedinţei de Guvern, pentru că l-a prins pe agresor în două zile, considerând aceasta o performanţă.

Pe de altă parte, presa a dezvăluit şi faptul că cel propus de ministrul de Interne ca șef interimar al Poliției Române, Cătălin Ioniță, a refuzat această funcție, semn că în Poliţie există o puternică opoziţie faţă de controlul politic pe care ministrul vrea să îl instaureze în sistem.

„Am avut o discuție cu domnul Bogdan Despescu, mi-a prezentat raportul, care a fost gata abia dimineaţa aceasta. Am înteles de pe surse că noua propunere și-a declinat intenția de a ocupa funcția, așa că l-am rugat pe domnul Despescu ca, într-o săptămână, să-mi ofere soluțiile lui și concluziile legate de cazul agentului de Poliţie care a agresat sexual doi minori într-un lift”, a declarat Mihai Tudose la începutul ședinței de Guvern.

După cum se ştie, Carmen Dan a anunţat, marţi, că a transmis premierului solicitarea de a îl demite pe şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu. Cauza- explicaţiile lacunare privind menţinerea în sistem a poliţistului suspectat de pedofilie. În locul chestorului Bogdan Despescu ar fi urmat să fie împuternicit Cătălin Ioniţă, actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie.

"Am constatat că niciun şef al acestui agent nu a înţeles să îşi asume vreo responsabilitate şi că acesta a fost menţinut în Poliţie. Am aflat că testările nu sunt relevante şi se impune modifcarea bateriilor. Atâţia ani cu “lasă că merge şi aşa” au făcut să fie în sistem oameni care au devieri comportamentale", a spus ministrul de Interne.