Doctoriţa Carmen Pantiş de la Spitalul Judeţean, care este şi preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, a fost desemnată de PDL Bihor pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Comisiei de Sănătate a formaţiunii judeţene, comisie care în ultimul timp nu avea activitate, fostul ei preşedinte, doctorul Marius Pîrcioagă, fiind mutat la Bucureşti.

"Comisia va funcţiona din nou din 20 august ca un instrument lucrativ pentru a implementa strategii de dezvoltare şi direcţii pentru perioada 2014-2020 în judeţul Bihor. În această comisie vom încerca să atragem medici, profesionişti de elită pe toate structurile de sănătate, de familie, chirurgi, ortopezi, medici cu viziune. Cum sănătatea nu are culoare politică, în această comisie nu vor fi doar membri de partid, ci şi alţi medici şi oameni de managment, cu viziune pentru sănătate", a declarat Carmen Pantiş, consilier judeţean PDL, joi într-o conferinţă de presă.

Dintre problemele actuale ale sistemului de sănătate, doctoriţa Pantiş a subliniat-o pe cea a exodului medicilor în străinătate şi spune că, din acest punct de vedere, "situaţia este foarte gravă".

"În 2012, 63 de medici au cerut certificat de Good Standing pentru emigrare în Anglia, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Suedia şi din nefericire îngrijorător este că în prima jumătate a anului 2013 au fost date deja peste 40 de astfel de certificate", a declarat Carmen Pantiş.

Consilierul judeţean PDL a declarat că acest exod este cauzat de salariile mici pe care medicii, în special cei tineri, le primesc. "Medicii tineri au şanse mici să fie angajaţi în structurile de stat, salarizarea lor este undeva la 200 de euro, iar acesta nu le asigură un trai decent. Un medic de specialitate cu vechime ajunge undeva la aproximativ 500 de euro", a afirmat Pantiş, făcând o comparaţie cu Croaţia, unde un rezident ar primi în jur de 1.100 de euro iar un medic specialist circa 1.500 de euro.

Totodată, Carmen Pantiş a precizat faptul că proiectul salarizării medicilor propus de ministrul Nicolăescu şansele de stopare a acestui exod sunt aproape inexistente.

"Proiectul se adresează unui număr restrâns de medici şi stabileşte criterii de performanţă şi posibilitatea practicii private în spitale publice. Depinde cum se va face acest lucru. În forma aceasta, considerăm că acest proiect al legii salarizării suplimentare va crea o discriminare neproductivă între angajaţii spitalului căci banii privaţi vor ajunge la o anumită categorie de doctori, restul echipei primind aproape nimic", a mai afirmat doctoriţa Pantiş.

Revenind la problemele de la nivel judeţean, Pantiş s-a arătat dezamăgită de lipsa sprijinului financiar din partea Consiliului Judeţean pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă. "Chiar dacă este manageriat de Primăria Oradea, spitalul este şi al bihorenilor şi era importantă alocarea unei sume pentru această unitate", a spus aceasta.