Luna februarie e luna carnavalurilor. De la Rio la Venezia şi de la Aruba până la Nisa, lumea catolică profită de ultimele zile în care pot petrece după poftele inimii sau stomacului înainte de a intra în Postul Paştelui. De şapte ani, pe harta localităţilor care găzduiesc carnavaluri în această perioadă s-a înscris şi mica localitate maghiară Jula (Gyula), de lângă frontiera cu România, la numai 60 de km de Oradea.

Chiar dacă nu are tradiţiile manifestărilor similare din alte părţi ale lumii, evenimentul de aici adună, an de an, câteva mii de turişti din ţările vecine, alături de cei 30.000 de localnici fericiţi că faima cetăţii lor depăşeşte, fie şi numai pentru un weekend, graniţele judeţului Bekes.

La fel ca în fiecare an, principala atracţie a Carnavalului de la Gyula este defilarea celor peste 30 de echipe, al cărei start va fi dat sâmbătă de primăriţa Perjesi Klara. Nu vor lipsi nici oaspeţii străini, din mai multe oraşe din România, Austria şi Italia, trimiţându-şi reprezentanţi costumaţi pentru carnaval. Cete de huni, cavaleri medievali, capete încoronate sau personaje istorice vor defila prin faţa juriului carnavalului, care va decide care echipă a avut cea mai reuşită costumaţie.

În ciuda faptului că ameninţarea crizei financiare a planat şi asupra ediţiei din acest an, este clar că, odată pornit, carnavalul va şterge toate amintirile neplăcute ale celor care vor participa la petrecere. Timp de trei zile, în cetatea medievală din centrul oraşului sau în cortul imens desfăşurat sub zidurile fortăreţei, vizitatorii vor putea asista la o mulţime de demonstraţii de îndemânare ale păstrătorilor de tradiţii, fierari, armurieri, plăcintari, ori la demonstraţii de dansuri medievale. O adevărată lecţie despre cum să valorifici potenţialul istoric al unui oraş...