După ce Primăria Oradea nu şi-a dat acordul ca evenimentul "Carnavalul florilor" să fie ţinut în municipiu, în contextul pandemiei tot mai extinse de Covid-19, Consiliul Judeţean Bihor a luat decizia să-l organizeze, într-o formă mai restrânsă, cu doar trei care alegorice şi câteva momente artistice, pe terenul de fotbal al localităţii Borş. Reprezentanţii instituţiei transmit, însă, că evenimentul se va ţine "în condiţii de siguranţă", iar participanţii vor trebui să poarte măşti. 

Primăria Oradea a spus "nu"

În ultimii ani, "Carnvalul florilor" - un festival organizat în mod tradiţional în Debreţin, cu multe care spectaculoase realizate din flori - a ajuns şi în Oradea, în cadrul unui parteneriat între Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi autorităţile din Ungaria. La ediţiile trecute, după parada carelor prin oraş, însoţite de trupe de majorete şi dansatori, festivalul ajungea în Piaţa Unirii, unde orădenii se înghesuiau să facă fotografii. 

Anul acesta, însă, Visit Oradea (asociaţia din subordinea Primăriei) a decis să nu se mai implice în organizarea evenimentului în contextul pandemiei de Covid-19. Ba mai mult - după cum a anunţat, joi, Agenţia de Management al Destinaţiei (din subordinea CJ Bihor) -, comisia din subordinea Primăriei care avizează desfăşurarea evenimentelor pe domeniul public a refuzat să-şi dea acordul pentru desfăşurarea Carnavalului Florilor în Oradea.

"În urma unor consultări cu factori implicaţi, respectiv comisia de specialitate din cadrul Primăriei Oradea, aceasta nu şi-a dat avizul pentru organizarea evenimentului, din cauza numărului tot mai mare de cazuri noi de Covid-19 în Oradea şi judeţul Bihor", se arată în comunicatul AMD Bihor. 

Mutat în Borş

Autorităţile judeţene au decis, totuşi, să ţină evenimentul şi anul acesta, însă în comuna Borş. "După îndelungate consultări, atât cu partenerii din Ungaria, cât şi cu instituţiile de specialitate implicate (DSP Bihor, IJP Bihor, Jandarmeria Bihor) s-a luat decizia organizării evenimentului pe terenul de fotbal din localitatea Borş. Pentru noua locaţie am reuşit să obţinem toate avizele necesare, inclusiv avizul Primăriei Borş. Astfel, doritorii vor putea participa la eveniment în condiţii de siguranţă", au transmis reprezentanţii AMD. 

Concret, sâmbătă, 22 august, trei care alegorice vor fi parcate pe terenul de fotbal din Borş, putând fi admirate între orele 10 şi 14. Organizatorii nu au dat detalii despre tematicile şi simbolurile alese pentru cele trei care aduse din Ungaria. 

În intervalul menţionat, organizatorii au plănuit şi câteva momente artistice, ţinute, evident, în aer liber. De la ora 10.30, în faţa spectatorilor vor veni Ansamblul de dans popular Galagonya din Borş, Ansamblul Crişana şi Ansamblul de dans profesionist Nagyvárad, în timp ce de la ora 12 va veni rândul trupei de majorete Mystique & Angels, respectiv al trupei de dans modern Sunshine. De la ora 13, va ţine un mini concert Tóth Andi, o tânără originară din Oradea, care, în urmă cu mai mulţi ani, a câştigat trofeul emisiunii X Factor Ungaria. 

Tur spre Valea lui Mihai

Evenimentul se va muta apoi în nordul judeţului. Concret, la ora 14, carele vor porni spre Valea lui Mihai şi vor opri pentru scurt timp în alte localităţi: ora 15 - Biharia, ora 16 - Tămăşeu, ora 17 - Roşiori, ora 18 - Diosig, ora 19 - Săcuieni, ora 20 - Adoni şi Tarcea şi ora 21 - Valea lui Mihai. 

"Dorim să subliniem faptul că în toate locaţiile amintite vom urmări îndeplinirea condiţiilor legale privind distanţarea socială, dar totodată este nevoie şi de o foarte bună colaborare din partea populaţiei. De acea, îi rugăm pe toţi cei interesaţi să poarte mască de protecţie sanitară şi să respecte normele privind distanţarea socială şi să evite aglomerarea", transmit organizatorii. 

Duminică, cele trei care vor rămâne expuse pe strada Republicii din Valea lui Mihai, unde vor avea loc şi festivităţi dedicate împlinirii a 750 de ani de la atestarea documentară a localităţii. 

Apel la responsabilitate

Organizatorii subliniază că evenimentul are anumite reguli, impuse de pandemia de Covid-19, în special în contextul în care în judeţul Bihor se descoperă tot mai multe cazuri de îmbolnăvire. 

Acestea sunt:

- Accesul vizitatorilor pe terenul de fotbal din Borş se face doar în urma triajului observaţional şi cu măsurarea temperaturii persoanelor.

- Pe toate durata evenimentului toţi participanţii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie sanitară, cu excepţia copiilor sub 5 ani.

- Toţi participanţii au obligaţia de a păstra între ei distanţarea de cel puţin 2 metri.

- Vizitatorii vor avea acces pe terenul de fotbal într-un număr limitat, astfel cei care îşi vor aştepta rândul la punctul de intrare sunt rugaţi de asemenea ca pe durata aşteptării să poarte masca şi păstreze distanţa de 2 m faţă de ceilalţi.

- Să nu stea în grupuri mai mari de 4 persoane, cu excepţia familiilor sau celor care trăiesc în aceeaşi gospodărie.

- Rugăm participanţii să folosească doar aleile marcate corespunzător, să folosească punctele de acces semnalizate (intrare-ieşire separat), precum şi toaletele.

- Participanţii sunt rugaţi să se aşeze doar pe locurile/scaunele marcate, păstrând totodată reglementările privind distanţarea. 

- Participanţii sunt rugaţi să parcheze autovehiculele doar în locurile marcate şi să fie atenţi la distanţarea socială şi în afara locaţiei de desfăşurare a evenimentului.

Evenimentul este organizat de CJ Bihor, prin AMD Bihor, iar parteneri sunt Primăria Municipiului Debrețin, Autoguvernarea județului Hajdú-Bihar, Primăria Comunei Borș, Primăria Orașului Valea lui Mihai şi Teatrul Szigligeti Oradea.