În primele zile din anul 2024, o carcasă de porc s-a vândut în fermele statelor europene cu prețul mediu de 210,3 euro/100 de kilograme, dar în România a avut cel mai mare preț din toată Uniunea Europeană: 260,9 euro carcasa de o sută de kilograme, adică aproximativ 1.298 lei.

Potrivit adevarul.ro, care citează date publicate de Comisia Europeană privind prețurile practicate în întreaga UE, prețul mediu al carcasei de porc la poarta fermelor din România, în prima săptămână a anului, a fost cu 14,8% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, cu 4,3% peste prețul din luna decembrie, dar cu 2,5% mai ieftină decât cu o săptămână în urmă.

Scumpirea cărnii de porc din România este cea mai mare raportată de un stat membru UE în perioada analizată. Prețuri mai mari se plătesc și în Lituania (o scumpire de 12,7%) și Letonia (7,1%).

Datele europene mai arată și că în magazine prețurile sunt cu 2,7% mai mari decât la poarta fermelor.

În privința cărnii de pui, statisticile arată că în România prețul mediu la poarta fermei a fost de 212,7 euro/100 kilograme, cu 0,9% mai mare decât cu o săptămână în urmă, dar mai mic decât în luna precedentă, ce-i drept doar cu 0,1%. În schimb, prețul cărnii de pui este mai mare decât era în ianuarie 2023 cu 4%.

Explicația pentru scumpirea cărnii de porc din România ar putea fi faptul că în țara noastră se produce doar 40% din cartea consumată. Zilele trecute, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că România va investi în asigurarea spațiilor de reproducție pentru suine, astfel încât producția de porci să crească.

„În perioada următoare, Ministerul Agriculturii va lansa încă 100.000 de locuri de cazare în sectorul suin pentru reproducţie pentru că avem nevoie de 9 milioane purcei pentru a a asigura consumul de care românii au nevoie într-un an”, a declarat Florin Barbu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!