Într-o lume a vitezei, în care timpul nu ajunge niciodată şi nu de puţine ori oamenii simt că lucrurile scapă de sub control, unii părinţi întâmpină probleme să se ţină la curent cu situaţia şcolară a copiilor lor.
Soluţia vine din partea a doi programatori orădeni care au creat o aplicaţie cu ajutorul căreia părinţii sunt înştiinţaţi în timp real, prin e-mail şi SMS, despre note şi absenţe. În plus, cu ajutorul ei, profesorii au o evidenţă mult mai clară a situaţiei şcolare şi primesc, gratuit, tablete în custodie. Altfel spus, toată lumea e în câştig...
Tablete pentru profi
Deşi inovativă, soluţia cataloagelor virtuale "tradiţionale", implementate până acum în câteva şcoli din Bihor, nu a avut foarte mare succes, devenind o corvoadă pentru profesori, nu atât din princina costurilor, cât a lipsei de timp şi de resurse. După terminarea orelor de curs, dascălii se simţeau "pedepsiţi" să treacă notele şi absenţele într-un PC, iar cum acestea erau vechi şi insuficiente, multe şcoli au renunţat la idee. Problema a fost rezolvată însă, acum, de doi programatori orădeni, Daniel Bokor şi Norbert Ursu, care vor să doteze şcolile cu tablete, iar părinţii să plătească o taxă modică pentru informaţii.
"Iniţial am gândit-o ca o aplicaţie pe web, însă ne-am dat seama că va fi o problemă cu introducerea datelor. Să stai la calculator e greu, plus că nu există unul în fiecare clasă, astfel că am ales o soluţie mai elegantă: să oferim câte o tabletă în custodie fiecărui profesor. Fiecare are tableta sa, iar când intră în clasă cu ajutorul ei gestionează note şi absenţe. Aşa, nu încărcăm nici dirigintele cu muncă în plus. Iar ca să primească aceste date, părintele plăteşte 7 lei lunar", explică Daniel Bokor, general managerul proiectului Carnette.
Înştiinţat instant
Cum funcţionează? Fiecare profesor din şcoala în care e adoptat sistemul primeşte tableta "la cheie", având instalată aplicaţia cu toţi elevii din toate clasele la care predă. Cu un simplu click pe butonul Absenţă, de exemplu, dascălul poate selecta în grup elevii care lipsesc motivat sau nemotivat, iar când, după extemporal, sunt mai multe note de trecut în catalog, există opţiune de multi-notare. Aplicaţia calculează automat media elevului, ţinând cont - acolo unde e cazul - şi de notele din teze.
"Modificăm tot timpul aplicaţia şi o dezvoltăm în continuare, ţinând cont şi de feedback-ul de la profesori. Prezenţa se face foarte simplu, iar notarea e foarte rapidă. Când s-a trecut nota sau absenţa în sistem, părintele primeşte SMS, dar când se loghează pe site, cu user şi parolă, vede toată situaţia şcolară a copilului său", afirmă Bokor.
Aplicaţia poate fi folosită şi offline. Cum nu există internet în fiecare clasă, datele se stochează în memoria tabletei şi se transmit în momentul în care există conexiune.
Adio, pixuri!
E important de ştiut că, în Carnette, fiecare părinte vede doar notele copilului său, profesorul are acces doar la clasele la care predă, în vreme ce directorul şcolii poate genera statistici detaliate, cu situaţia pe întreaga instituţie.
O componentă deloc de neglijat este cea a raportărilor, pentru că indiferent de numărul părinţilor plătitori, în aplicaţie se introduc datele tuturor elevilor dintr-o clasă. Astfel, se poate vedea, de pildă, dacă elevii absentează cu predilecţie la o anumită materie sau un profesor.
"La final de lună, fiecare diriginte trebuie să raporteze situaţia clasei lui, iar după metoda consacrată centralizarea durează zile. Ei bine, aplicaţia noastră generează rapoarte complete în câteva minute. Dascălii pot vedea evidenţa notelor şi absenţelor pe clasă, şcoală şi elev de o manieră foarte simplă", afirmă Bokor.
Sistem perfectibil
Acesta recunoaşte că unii profesori sunt cam reticenţi când aud de online, mai ales că ei trebuie să completeze notele şi în catalogul clasic, însă până la urmă vor trebui să înveţe că soluţia e bună şi pentru ei. "E drept, durează un minut în plus să treacă nota în catalog, dar la final de lună nu mai stau câteva zile să facă rapoarte. În plus, dacă scade rata de absenteism, creşte numărul de elevi care au luat Bacul şi e spre binele şcolii".
Lansată în februarie, aplicaţia Carnette are până acum circa 1200 de părinţi de elevi abonaţi, fiind prezentă în două şcoli din Bihor: la Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" din Oradea şi la Liceul Teoretic "Constantin Şerban" din Aleşd.
"Aplicaţia este foarte simplu de utilizat. Anul acesta, vom putea şi să comunicăm prin ea. Adică, în momentul în care profesorul scrie nota în catalog, putem transmite o observaţie de genul că elevul nu a învăţat suficient, că a învăţat doar teoria sau că nu a învăţat recapitularea. Părinţii sunt foarte încântaţi. Chiar la prima întâlnire cu clasa a IX-a, ne-au întrebat dacă o să avem şi anul acesta catalog online", spune prof. Rodica Juncu, director adjunct la "Lazăr".
Lista este deschisă, iar zilele acestea iniţiatorii aplicaţiei vor merge prin şcoli pentru a-i convinge pe părinţi şi pe dascăli de soluţia lor inovatoare. În fond, 7 lei pe lună nu-i deloc scump, comparativ cu avantajul de a fi mereu informat...
(advertorial)