Managerul interimar al Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, afirmă că instituţia pe care o conduce este subfinanţată, cu bună ştiinţă, de către Casa Asigurărilor de Sănătate.

Spitalul tratează, CAS nu decontează

"Vreau să vă prezint situaţia catastrofală la care ne supune CAS, amploarea lipsei de realism a unora şi prostia celor care lucrează cu cifre", a declarat Carp, prezent vineri într-o conferinţă de presă de prezentare a unor proiecte europene, care privesc spitalele orădene, la care a participat şi viceprimăriţa Florica Cherecheş.

Carp a subliniat că în formula de calculare a aşa-numitului DRG (diagnosis-related group, adică ecuaţia ce stabileşte suma de bani alocată pentru fiecare caz rezolvat din fondul asigurărilor de sănătate), CAS a luat în calcul o durată medie de spitalizare mai mare cu o zi decât cea reală, adică 6,65 zile în loc de 5,65 zile, ceea ce în mod automat, conform mecanismului de calcul utilizat de CAS, micşorează suma plătită spitalului.

De asemenea, Carp a declarat că CAS achită lunar Spitalului Judeţean serviciile medicale pentru 3.057 pacienţi, deşi unitatea tratează mult mai multe persoane într-o lună.

"CAS ne-a decontat 3.100 de cazuri, dar noi am avut 3.800 lunar, deci am primit decontări pentru un număr de pacienţi cu 700 mai mic decât cel real. Dacă vom calcula 1.444 lei (n.r. - suma pentru un pacient) ori 700 (n.r. - adică numărul de pacienţi pentru care CAS Bihor nu plăteşte nimic spitalului), vom vedea cu cât mai puţin a primit singurul spital care asigură tratamentul a jumătate dintre bolnavii din judeţ", a arătat Carp, adăugând că tot ceea ce cere este ca CAS să plătească exact cazurile tratate în unitatea spitalicească.

Staţionarul II, mutat

Managerul interimar a mai vorbit şi despre nedreptatea făcută Spitalului Judeţean de către CAS prin faptul că aceasta plăteşte nu unitatea care tratează pacientul, ci unitatea care l-a internat prima oară, deşi adesea pacienţii sunt internaţi la unul dintre spitalele orăşeneşti, iar apoi acestea transferă bolnavii la Judeţean, pentru că numai aici le pot fi rezolvate cazurile.

"Ar trebui ca acele cazuri care au stat mai puţin de 48 de ore la alt spital şi apoi au fost transferate la Judeţean să fie plătite către noi. De anul acesta, o comisie a CAS va verifica trimestrial aceste cazuri de la spitalele din teritoriu", a spus Carp.

În aceeaşi conferinţă de presă, Carp a declarat că doreşte ca anul acesta să mute Ambulatoriul şi birourile administrative de la Staţionarul II, din strada Republicii, la Staţionarul I, pe deal, atât pentru reducerea cheltuielilor de întreţinere, cât şi pentru că imobilul aflat vizavi de magazinul Crişul se află într-o stare avansată de degradare.

"Dorim desfiinţarea completă a Staţionarului II şi mutarea părţii administrative şi a ambulatoriului într-o construcţie nouă în curtea UPU", a spus managerul interimar. Potrivit spuselor lui Carp, clădirea în care funcţionează Staţionarul II în prezent aparţine administraţiei locale, care va decide ce va face cu ea.