Până la finalul lunii ianuarie, Carta şi Codul de Etică al Universităţii din Oradea se află în dezbaterea universitarilor. Cele două documente au fost actualizate cu prevederile noi ale Legii Educaţiei, respectiv ale Legii 206 din 2004, care reglementează buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.

Modificările din Carta nu sunt esenţiale, vizând în mare parte reformulări. Totuşi, documentul introduce şi nişte noutăţi, precum obligativitatea Consiliului de Administraţie al Universităţii de a prezenta un raport anual Senatului instituţiei ori introducerea ca obiectiv al instituţiei realizarea de parteneriate cu mediul de afaceri.

De asemenea, noua Cartă îşi propune să definească cele nouă comisii de specialitate ale Senatului universitar, dar şi atribuţiile clare ale Senatului şi ale Consiliului de Administraţie.

De cealaltă parte, noul Cod de Etică, anexă a Cartei, prezintă mai multe modificări. Principala este introducerea unui nou capitol, "Normele de bună conduită şi abaterile în activitatea de cercetare-dezvoltare", care defineşte "păcatele" pentru care universitarii sunt sancţionaţi, precum şi modul în care plătesc pentru ele. Propunerea de Cod aflată în dezbatere descrie şi modul concret în care se derulează anchetele Comisiei de Etică, dar şi procedura de contestaţie a sancţiunilor.

Propunerile de modificări ale celor două documente trebuie trimise Senatului universitar, forul care va şi aproba forma finală a Cartei şi a Codului de Etică.