Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii din Oradea a lansat, marţi, un volum care cuprinde zeci de lucrări, semnate de diverşi autori, pe teme de relaţii europene. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Universităţii şi a avut o audienţă numeroasă, formată în mare măsură din zeci de profesori şi studenţi.

Cartea, intitulată "The European Space. Borders and Issues", a fost dedicată decanului Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga, întemeietorul şcolii de Relaţii Internaţionale la Oradea şi care anul trecut în aprilie a împlinit 60 de ani. Practic, cadrele didactice ale acestui departament au dorit să-l omagieze pe cel care a înfiinţat departamentul.

Volumul, coordonat de Mircea Brie, Alina Stoica şi Florentina Chirodea, a fost scris în întregime în limba engleză. Motivul l-a explicat Brie: "Aşa ne-a învăţat domnul profesor, ca publicaţiile noastre să le punem la dispoziţia publicului larg".

Cartea are trei secţiuni. Prima este dedicată lui Horga, cuprinzând trei texte despre decan semnate de Chirodea, Brie şi de Mihai Drecin. A doua secţiune este dedicată articolelor de studiu a frontierelor eurpene, iar cea de-a treia securităţii şi colaborării în spaţiul internaţional.

Lansarea volumului a prilejuit o seamă de laude la adresa decanului, venite, pe rând, de la rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, şefa Cancelariei prefectului, Claudia Timofte, şi profesorii Florentina Chirodea, Mihai Drecin, Lia Pop şi Mircea Brie, dar şi un profesor de la Universitatea din Debreţin, Istvan Suli-Zakar, colaborator al lui Horga în ultimele două decenii. Aceştia au apreciat intensa activitate ştiinţifică a profesorului care a semnat peste 300 de lucrări ştiinţifice în istorie şi relaţii internaţionale şi elanul cu care a înfiinţat la Oradea specializările Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.

În cuvântarea lui, Horga a spus că, deşi se simte onorat, consideră că nu merită toate laudele şi şi-a cerut scuze că n-a făcut şi mai multe. Apoi, decanul a semnat autografe pe volumul proaspăt lansat.