Cartea "Destinul unui evreu comunist într-o democraţie populară", scrisă de Adalbert Rosinger, un evreu originar din Oradea, va fi lansată luni, 20 martie, la Muzeul Memorial "Iosif Vulcan".

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 17. Cartea a apărut în ediție îngrijită de Raluca Lazarovici Vereș, „fiind un dialog, peste decenii, al autorului, orădean la origine, cu fiica sa, Veronica Rozemberg (Rosinger)”, după cum anunță Muzeul Țării Crișurilor.

„Manuscrisul volumului de față nu se găsește în vreo arhivă, ci a fost păstrat cu sfințenie de Veronica Rozemberg, fiica lui Adalbert Rosinger, nume prea puțin cunoscute, încă, în mediile academice și culturale din România și/sau Israel. Iar publicarea acestui volum, sînt convisă, va da naștere la multe discuții de specialitate în mediile istorice, culturale și economice, deoarece aduce noutăți și completări ce pun într-o nouă lumină viața și moștenirea unuia dintre cei mai importanți oameni care s-au ocupat, vreodată, de imaginea României în lume, prin faptul că a deținut funcția de director general al Întreprinderii de Stat pentru comerț Exterior (ISCE), Românoexport”, a precizat, conform comunicatului MȚC, dr. Mihaela Gligor.

"Manuscrisul de sertar" este publicat la 45 de ani de la moartea autorului Adalbert Rosinger, din 1981.

Rosinger s-a născut în anul 1909, la Oradea, iar mai apoi s-a mutat la Bucureşti. Volumul cuprinde memoriile din ultimii trei ani de viaţă ai acestuia, se arată într-un comunicat transmis de Editura Ratio et Revelatio.

"Cartea pune în lumină crâmpeie semnificative din viaţa lui Adalbert Rosinger, evreu comunist militant, originar din Oradea şi strămutat la Bucureşti, provenit dintr-o familie deportată din oraşul de pe Criş şi în mare parte exterminată la Auschwitz. Pe fundalul marilor transformări sociale şi politice de la interbelic, la perioada celui de-al doilea război mondial, apoi la instalarea regimului comunist în toate formele sale, destinul i-a fost potrivnic, prin abuzuri, persecuţii, violenţă fizică şi psihologică, detenţii şi internări în lagăre şi închisori «sub trei dictaturi»", caracterizată cartea de către editura la care a fost publicată.

Descris ca fiind "lucid, bun observator, excelent analist al momentului istoric", Adalbert Rosinger a devenit victima unui proces instrumentat de Partidul Comunist Român, ajungând să fie incriminat pentru "subminarea economiei naţionale", iar mai târziu a fugit din ţară.

"Toate faptele descrise [...] sunt rezultatul experienței mele personale, bazate pe adevăr. Nimic nu este inventat sau fictiv în cele descrise. Din nefericire, adevărul expus aici depășește domeniul ficțiunii", este citat Adalbert Rosinger în informarea editurii Ratio et Revelatio.

Cartea, de o deosebită importanţă istoriografică, descrie perioada de glorie a regimului comunist, dar include şi o serie de documente de familie şi de arhivă.

"Volumul se bucură de o bogată anexă de documente de arhivă şi de familie, atât în format clasic, cât şi printr-o extensie online pe site-ul editurii, accesibilă prin scanarea unui cod QR disponibil în carte", a mai transmis editura.

În cadrul evenimentului de la Oradea, unde intrarea este liberă, vor lua cuvântul Raluca Lazarovici Vereş, Robert Schorr, Judit Simon, Cristina Puşcaş, Ioan F. Pop şi Veronica Rozemberg Rosinger.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea şi Editura Ratio et Revelatio, a informat MŢC.

Lansarea de la Oradea face parte dintr-un turneu naţional de promovare a cărţii. De altfel, o serie de astfel de evenimente au avut deja loc în Bucureşti şi în Cluj-Napoca.

Afiș Lansare carte

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!