Cea de-a IX-a ediţie a Carnavalului Florilor va avea loc pe 21 august la Oradea. Organizat în parteneriat cu oraşul Debreţin, evenimentul aduce la Oradea cinci din cele 16 care alegorice care vor putea fi admirate pe 20 august în oraşul din Ungaria.

Carul prezentat ca fiind comun al celor două oraşe are, culmea, tema "50 de ani de rock'n roll în Debreţin", singurul element legat de Oradea fiind stema municipiului care va fi aranjată din flori pe acesta.

"Nu este tocmai un car comun, ci unul dintre carele aranjate de cei din Debreţin pe care vor fi amplasate stemele celor două oraşe", a recunoscut Mircea Oaie, directorul Direcţiei de Monitorizare Cheltuieli şi Organizare Evenimente din cadrul Primăriei.

Celelalte patru care prezente în Oradea vor avea ca tematici Legenda Lacului Sfânta Ana, Dragonii, Angry Birds şi Fitness preistoric. "În total, cele cinci care vor fi împodobite cu circa 1 milion de flori", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan, luni, într-o conferinţă de presă.

Caravana va ajunge pe bulevardul Dacia în zona Zig-Zag miercuri la ora 15.30, alaiul urmând să pornească pe traseul Bulevardul Dacia - Parcul Petofi - Bulevardul Magheru - Parcul 1 Decembrie la ora 16.

Acesta va fi format dintr-o trăsură din care mai mulţi copii vor purta steagurile celor două ţări, respectiv celor două oraşe, urmată de patru călăreţi, de mai mulţi arcaşi ai clubului Redpoint, de trupe de dans şi de ansambluri folclorice din Bihor care vor prezenta atât tradiţii naţionale cât şi maghiare. De asemenea, vor fi prezenţi şi mai mulţi biciclişti ai asociaţiei ProBikers.

Caravana Florilor se va opri în Parcul 1 Decembrie la ora 17.30, cele cinci care putând fi admirate până seara pe platoul de lângă Statuia Ostaşului Român.

În plus, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor municipalitatea va amplasa o scenă, unde membrii alaiului vor da reprezentanţii, iar de la ora 19, spectatorii vor putea asculta recitalurile interpretelor Péter Szabó Szilvia şi Ana Maria Georgescu.

"Ca o noutate, pe o porţiune din parc copiii vor putea să călărească gratuit caii care vor face din alai, ajutaţi de cei patru călăreţi", a mai spus Mircea Oaie.

Directorul Direcţiei de Organizare Evenimente a mai precizat că municipalitatea a alocat 43.000 de lei pentru organizarea acestui eveniment, dintre care 24.000 de lei au fost alocaţi pentru aducerea a patru care în Oradea şi asamblarea carului comun. Cel de-al cincilea car a fost acordat drept "bonus" de organizatorii din Debreţin.

Carnavalul Florilor are o tradiţie de 44 de ani în Debreţin şi a adunat în ultimii anii sute de mii de persoane.

Alexandru Laslău