Casa de Asigurări de Sănătate Bihor a informat, printr-un comunicat dat publicităţii luni, că la nivelul judeţului Bihor toţi cei 332 de medici de familie care se aflau în contract cu CAS Bihor au semnat până joi actele adiţionale de prelungire a contractelor, documente prin care contractele de furnizare de servicii de asistenţã medicală primară încheiate în trecut sunt prelungite până la finalul lunii martie 2018.

"Acest lucru presupune că pacienţii vor putea beneficia de servicii medicale gratuite în continuare. Pacienţii au acces, ca şi până acum, la bilete de trimitere, reţete şi consultaţii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Bihor", se arată în comunicatul CAS Bihor.

Cu toate că în comunicatul CAS Bihor se susţine că toţi medicii de familie din judeţ au semnat actele adiţionale până joia trecută, pe 4 ianuarie, în cursul zilei de duminică, 7 ianuarie, această informaţie nu fusese publicată pe site-ul instituţiei, conform căruia doar 294 din totalul celor 332 medici făcuseră acest lucru.

Medicii de familie din întreaga ţară au anunţat la finalul anului trecut că nu îşi vor prelungi contractele cu CAS deoarece deşi le-au formulat încă din luna noiembrie, revendicările lor nu au fost satisfăcute de această instituţie şi de Ministerul Sănătăţii.

Principalele nemulţumiri ale medicilor de familie vizau subfinanţarea sistemului medicinei primare, pentru care sunt alocate doar 5,7% din totalul sumelor colectate la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate, cerând ca acest plafon să urce la 10%, la fel ca în celelalte state membre ale UE, dar şi birocraţia excesivă din sistemul sanitar autohton, care îi obligă să-şi trimită pacienţii la medicii specialişti chiar şi atunci când aceştia îi retrimit înapoi, tot la medicii de familie, pentru ca aceştia să le întocmească reţetele pentru medicamentele de care au nevoie.