Reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural Bihor, structură informală din care fac parte conducătorii instituţiilor guvernamentale deconcentrate din judeţ, a avut pe ordinea de zi prezentarea rapoartelor de activitate a trei asemenea instituţii - Casa Judeţeană de Pensii, Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică Bihor.

Dacă documentul prezentat de directorul CJP, Leontin Ţîrle, a constat în citarea unor cifre privind numărul de pensionari din judeţ şi a unor noutăţi legislative "de nişă", precum majorarea pensiilor pentru personalul din aviaţie, în schimb şefii CAS şi DSP s-au putut mândri şi cu creşterea alocaţiilor pentru programele naţionale de sănătate derulate în Bihor.

Astfel, dr. Ionuţ Gheorghe, preşedintele director general al CAS Bihor, a afirmat că faţă de anul 2013, când programele naţionale de sănătate derulate prin această instituţie au beneficiat de alocaţii totale de circa 64 milioane lei, anul trecut alocaţiile au crescut la 74,57 milioane lei, mai ales datorită reluării programului de endocrinologie şi a demarării celui pentru reconstrucţie mamară. 

Au primit finanţări mai mari în Bihor şi celelalte programe de sănătate derulate prin CAS: pentru boli cradiovasculare (5,24 milioane lei), pentru oncologie (30,71 milioane lei), diabet zaharat, boli rare, hemofilie şi talasemie, ortopedie şi transplant de organe.

O majorare a fondurilor a fost evidenţiată şi de dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică, în finanţarea programelor de sănătate derulate în judeţ, valoarea totală a acestora ridicându-se la 4 milioane lei. Astfel, a crescut finanţarea pentru programul de imunizare obligatorie a copiilor şi opţională a adulţilor din categoriile de risc (de la 32.000 lei n 2013 la 344.000 lei anul trecut), pentru programul de supraveghere şi control a bolilor transmisibile (de la 84.000 lei în 2013 la 98.000 lei în 2014), pentru prevenirea, supravegherea şi combaterea infecţiei HIV (de la 56.000 lei acum doi ani la 744.000 lei anul trecut, asigurându-se tratamentul pentru un număr de 43 de bolnavi înregistraţi), dar şi pentru programul de prevenire, supraveghere şi control a tuberculozei (de care în Bihor beneficiază 530 persoane).

Pe lângă acesta, DSP Bihor mai derulează prin spitale, cabinete medicale individuale şi ambulatorii, programe naţionale de sănătate pentru monitorizarea factorilor determinanţi ai mediului de viaţă şi de muncă, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru sănătate mintală, pentru transplantul de organe şi ţesuturi, pentru ameliorarea nutriţiei la mame şi copii, pentru prevenirea deficienţelor de auz la nou-născuţi, pentru depistarea precoce a scoliozei la copii ori depistarea şi prevenirea malformaţiilor congenitale prin screening pre şi post natal.