Primăria "se bate" cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, care vrea să reducă la jumătate banii pentru spitalele orădene, preluate în iulie de municipalitate de la Ministerul Sănătăţii. Conducerea CAS Bihor vrea să deconteze doar jumătate din serviciile prestate pe lunile septembrie, octombrie şi noiembrie. De cealaltă parte, Primăria i-a sfătuit pe managerii celor cinci spitale orădene să nu semneze sub nicio formă actele adiţionale care ar putea să le înjumătăţească banii.

"Nu putem să acceptăm aşa ceva. Pentru prestaţiile medicale executate, care se încadrează în contractul semnat, trebuie să ne primim toţi banii. Nu semnăm actul adiţional pentru 60-50% din sume, pentru că nu este sigur că apoi vom primi sumele restante. Şi nici n-am mai putea face obiecţii", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Gheorghe Carp, cel care poartă negocierile cu CAS Bihor.

Sumele restante se ridică la peste 300 miliarde de lei vechi. Potrivit viceprimarului, Spitalul Municipal are de primit 70 de miliarde, Judeţeanul - 162 de miliarde, Spitalul TBC între 50 şi 60 de miliarde, iar Maternitatea între 40 şi 50 de miliarde.

Edilul a negat zvonurile potrivit cărora conducerea CAS Bihor i-ar fi somat pe directorii de spitale să semneze acte adiţionale minţind că au lucrat doar jumătate din timpul efectiv. "Nici vorbă de aşa ceva", a spus el, precizând că va purta în continuare negocieri cu CAS. "Noi încercăm să ne luăm toţi banii, dacă nu, îi vom da în judecată. E vorba de peste 100 şi ceva de milioane", a declarat viceprimarul.

Neplata sumelor restante către spitalele orădene ar însemna nu doar datorii la furnizori şi salarii neplătite, dar spitalele s-ar putea afla în imposibilitatea de a achiziţiona medicamente şi materialele necesare desfăşurării activităţii medicale.

Situaţia spitalelor orădene este critică deoarece CAS a avut buget pentru a deconta serviciile medicale către spitale doar pe primele trei luni ale anului, după care a încheiat mereu cu managerii acte adiţionale la contracte. Doar 75% din serviciile medicale au fost achitate, bani din care spitalele au plătit salarii şi materiale medicale, şi au amânat plăţi către furnizori.