Centrul de reintegrare socială din strada Vămii, cartierul Episcopia, a fost inaugurat oficial, miercuri, în prezenţa primarului Ilie Bolojan, directorului ASCO, Arina Moş, precum şi mai multor reprezentanţi ai asociaţiei Smiles, care a primit în folosinţă gratuită, printr-o hotărâre de Consiliu Local, centrul realizat prin fonduri europene.

Între aceştia s-a numărat şi Kevin Hoy, preşedintele Fundaţiei Smiles din Anglia şi în acelaşi timp al filialei din România, precum şi 33 de voluntari veniţi din Marea Britanie pentru a ajuta timp de o săptămână la activităţile asociaţiei.

Centrul a fost construit cu fonduri europene din Programul Operaţional Regional, lucrările costând în total 3,6 milioane lei, şi a fost gândit pentru a găzdui persoane adulte aflate în situaţii de risc. Deocamdată, centrul, cu 48 de locuri disponibile, se axează pe găzduirea vârstnicilor care nu au familii ori nu doresc să devină o povară pentru copiii lor.

Deşi l-a construit, municipalitatea nu mai contribuie cu mare lucru la funcţionarea Centrului de Reintegrare Socială, asigurând doar paza acestuia. În schimb, cum a primit locaţia în folosinţă gratuită pe timp de 10 ani, Asociaţia Smiles le asigură pensionarilor, pe lângă cazare, alimentaţie adecvată, servicii de asistenţă medicală şi socială, servicii de îngrijire personală, consiliere psihologică şi juridică, dar le propun şi diverse activităţi de socializare.

"Beneficiarii contribuie lunar cu sume între 350 şi 1.400 lei, în funcţie de veniturile lor şi ale familiei, precum şi în funcţie de necesităţile acestora. În cazul în care persoanele acestea nu au venituri, asistenţa le este oferită gratuit, tot în urma unei anchete sociale", a explicat Georgeta Opreanu, directorul Centrului de Reintegrare Socială, precizând că suma este calculată în funcţie de principiile Legii Asistenţei Sociale.

Celelalte fonduri necesare întreţinerii centrului sunt asigurate din donaţiile primite de Fundaţia Smiles de la persoane din Anglia şi Statele Unite. "De 12 ani, Asociaţia Smiles i-a ajutat pe cei aflaţi în nevoie din Oradea şi din Bihor. Smiles îi iubeşte pe cei care nu sunt atât de uşor de iubit şi vrea să aducă speranţă celor care şi-au pierdut-o", a spus preşedintele fondator al Smiles, Kevin Hoy, care mulţumit tuturor sponsorilor care îi ajută.

La rândul său, primarul Ilie Bolojan a precizat că ideea realizării mai multor proiecte sociale în Oradea le-a aparţinut fostelor viceprimăriţe (Florica Cherecheş şi Rozalia Biro). Edilul a ţinut să mulţumească Asociaţiei Smiles că a preluat centrul şi că oferă servicii de calitate, menţionând că este la curent cu succesul pe care proiectele acestei fundaţii se bucură în localităţi precum Salonta şi Tileagd.

Deocamdată, în centru s-au cazat 11 persoane vârstnice, majoritatea având pensii şi copii, însă preferând să fie îngrijiţi în centru. Printre primii rezidenţi ai centrului se numără şi doi soţi din Vaşcău, căsătoriţi de 68 de ani.

Cei care doresc să beneficieze de serviciile Centrului de Reintegrare Socială trebuie să depună o cerere în acest sens la sediul acestuia din strada Vămii, nr. 34/A, după care, o echipă a asociaţiei Smiles va efectua o anchetă socială.

Centrul din Episcopia a fost dotat şi utilat la nivel european, având 8 camere de cazare, sală de mese, sală de activităţi, 4 birouri, 1 cameră pentru îngrijitori, vestiar, depozit lenjerie şi mai multe băi dotate cu cadă. Deocamdată, centrul are în total 14 îngrijitori şi asistenţi care se ocupă de bătrânii cazaţi aici.

Citeşte pe aceeaşi temă: Asociaţia Smiles va gestiona centrul de reintegrare socială construit de Primărie pe bani europeni