Când a decis să-şi construiască o casă a lui, orădeanul Simon Szabó a ştiut că nu vrea un proiect arhitectural clasic. "Mi-am dorit o casă pasivă, care asigură confort termic cu un consum minim de energie", explică bărbatul.

Aşa a aflat despre casele Earthship, invenţie a unui american ce presupune ca pereţii locuinţei să fie ridicaţi din cauciucuri uzate. Un alt specific al acestei arhitecturi ecologiste e că intrarea în casă se face printr-o mini-seră, cu rol de captare a luminii şi căldurii soarelui. Altfel spus, o casă în armonie cu natura...

Economii pentru Terra

Arhitectura Earthship este un concept brevetat de americanul Michael Reynolds (foto) în anii ’70. Bărbatul, de meserie arhitect şi cu preocupări ecologiste, şi-a dorit să creeze case care să înmagazineze cât mai mult din lumina şi căldura soarelui şi, totodată, să fie făcute din materiale naturale, reutilizate. Reynolds a propus ca materie primă cauciucurile, demonstrând că, lipite laolaltă cu tencuială din pământ bătut, acestea sunt rezistente şi izolante.

În urmă cu trei ani, când a hotărât să îşi construiască o casă cât mai eco, orădeanul Simon Szabó  a citit cărţile lui Reynolds. Economist, director financiar al Universităţii Partium, bărbatul şi-a dorit ca locuinţa să fie cât mai economicoasă. Aflând ce înseamnă conceptul Earthship, s-a convins că e modelul care i se potriveşte. "M-a convins ideea de reutilizare a cauciucurilor uzate, care sunt peste tot. Dacă un extraterestru vine pe pământ, va crede că la noi anvelopele sunt o resursă naturală, că ar creşte undeva, atât de multe sunt", spune tânărul de 36 de ani.

Moca

Deşi inventatorul conceptului propune ca inclusiv fundaţia casei să fie din cauciucuri, Simon a ales să toarne una din beton, ca să asigure trăinicie locuinţei, dat fiind că terenul pe care o ridică se află pe dealurile din Podgoria.

Odată fundaţia întărită, împreună cu prieteni şi rude, Simon a început construcţia propriu-zisă. Zile la rând a aşezat cauciuc lângă cauciuc, umplând golurile cu pământ şi pietre, pentru a-şi ridica pereţii casei întinse pe aproape 150 metri pătraţi. În total, a folosit circa 600 de anvelope, toate luate gratis de la vulcanizări. "Sunt cauciucuri de care nimeni nu mai avea nevoie", spune Simon. Fiecare perete al casei este format din zece rânduri de cauciucuri, având circa doi metri înălţime. "Sunt groşi şi rezistenţi", e sigur proprietarul.

Economii peste tot

Inedit la o casă Earthship este şi că intrarea, orientată spre soare, este de fapt o mini-seră din sticlă. "În seră poţi cultiva legume, dar, mai ales, captează lumină şi căldură. Aşa încălzeşti casa", spune Simon. Ideea funcţionează, zice el: acum, când casa încă nu e tencuită şi are pierderi de căldură, temperatura din interior ajunge la 20 de grade.

Va încălzi, deci, casa folosind razele solare şi o sobă-rachetă, care are un soi de horn pe orizontală, tencuit şi el cu pământ şi condus prin interiorul casei. Astfel, căldura nu iese odată cu fumul, aşa cum se întâmplă în cazul unei sobe obişnuite, ci se "plimbă" în interior, încălzind-o. Pentru a avea energie electrică, Simon a racordat casa la reţeaua publică, dar pe viitor vrea să monteze panouri fotovoltaice, ca să-şi asigure autonomia şi din acest punct de vedere.

Conceptul Earthship înseamnă şi economisirea la maximum a apei. Drept urmare, casa are acoperişul din tablă, astfel încât să poată colecta uşor apa de ploaie. În spatele construcţiei are îngropat un rezervor uriaş, conectat la sisteme performante de filtrare, aşa că stăpânul casei poate consuma exclusiv apa care cade din cer, ba chiar o va şi reutiliza. "Apa menajeră va fi filtrată şi folosită şi în seră", explică el.

Casă DIY

În prezent, Simon lucrează la finisaje şi speră să termine munca anul viitor. Nu a angajat nicio echipă de muncitori, construcţia fiind ridicată exclusiv de el împreună cu prietenii. "Am lucrat pe principiul "do it yourself" (n.r. - fă tu însuţi), când am avut timp şi bani". Chiar dacă pereţii i-a făcut cu materie primă luată pe gratis, l-au costat în schimb restul materialelor de construcţie. Nu a făcut încă un calcul al sumelor cheltuite, dar e evident că o casă tradiţională ar fi fost mult mai scumpă.

Atât de convins e Simon de viabilitatea arhitecturii Earthship încât a şi înfiinţat o asociaţie, Terranavis, prin care promovează printre bihoreni modelul caselor din cauciuc. O idee bună trebuie, nu-i aşa?, împărtăşită cât mai multor semeni...