Deschiderea muzeului Art Nouveau a fost o provocare, după ce în 2016 casa Darvas - La Roche a fost prezentată publicului, iar turiştii care au vizitat-o şi-au manifestat dorinţa de a vedea mai mult din stilul Art Nouveau. Am ales ca temă atitudinea societăţii din perioada 1900-1915 şi schimbarea interioarelor, subiecte ce pot fi mult dezvoltate şi valorificate într-un mod inedit.

Punerea în practică a planului muzeal a însemnat cooptarea unor oameni care au crezut că este posibil să transmitem, prin ambianţă, obiecte şi tehnologie, o parte din stilul Art Nouveau (Narcis Dorin Ion, Mircea Hortopan - Muzeul Național Peleş, Mihai Pop - Globencer, Diana Iancu, Iulia Gorneanu, Hajnal Tavaszi - echipa Oradea Heritage). Din acest considerent, amenajarea a presupus definirea spaţiilor interioare, pentru a propune obiectele ce vor fi expuse.

Pornind de la dormitorul, bucătăria şi baia ce aparţineau într-un mod firesc casei, am ales să prezentăm şi sufrageria, salonul doamnelor, al domnilor şi camera copiilor. Conceptul de amenajare a fost structurat pe două direcţii: pe de o parte, restaurarea mobilierului existent, pe de alta, alegerea unor noi obiecte de mobilier şi de decor. În completarea amenajării clasice, am ales pentru camera copiilor tehnologia de tip „video maping” ca fiind obligatorie într-un proiect muzeal ce prezintă schimbarea în atitudine.

Considerăm că prezentăm un muzeu viu, caracterizat prin interacţiune, unde vizitatorul îşi doreşte să descopere poveştile spaţiilor şi obiectelor, dar şi să revină cu interes şi plăcere, pentru că este un loc în continuă schimbare. Pentru anul 2021, de Ziua Art Nouveau, sunt deja în pregătire noi expoziţii şi evenimente.

Îi aşteptăm pe toţi iubitorii de frumos şi rafinament să treacă pragul muzeului Art Nouveau, unde pot să-şi creeze amintiri în zonele special amenajate pentru fotografii şi să se recreeze în sera de flori, admirând panorama. Dacă am reuşit să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor, o pot spune cei peste 2.000 de vizitatori din ultimele trei săptămâni.

Angela Lupşea
director Muzeul oraşului Oradea