Casa de Cultură Marghita are o hartă tactilă pentru orientarea persoanelor nevăzătoare în interiorul instituției. Aceasta utilizează atât alfabetul Braille cât și Scripor, care este denumit și Alfabetul Culorilor și a fost creat de un clujean cu scopul de a-i ajuta pe cei cu deficiențe de vedere să înțeleagă formele și culorile. 

Pentru nevăzători

Proiectul hărţii a fost realizat de o echipă formată din persoane nevăzătoare, din mai multe ţări. Potrivit unui comunicat transmis de Scripor Alphabet, harta tactilă a fost prezentată săptămâna trecută în fața mai multor oficiali, între care și primarul orașului. 

"De acum, persoanele nevăzătoare sau cu deficienţă de vedere se vor orienta cu uşurinţă, în siguranţă, dar mai ales în mod independent în interiorul instituţiei. Harta tactilă ne oferă tuturor informaţii tactilo-grafice, acestea fiind reprezentate atât în alfabetul Braille cât şi în alfabetul Scripor. În mod tactil, traseul către fiecare destinaţie are o corespondenţă cromatică, totul pentru ca orientarea să fie mai simplă", se arată în comunicat.

Pe hartă se află şi un cod QR, care poate fi scanat cu telefonul mobil, iar utilizatorii vor primi informaţii audio suplimentare legate de traseele prin instituţie.

Hărţile tactile care utilizează alfabetul Scripor, reprezintă o preţioasă şi completă sursă de informaţii atât pentru persoanele valide, dar cu atât mai mult pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficienţă de vedere, având totodată un rol esenţial în dezvoltarea abilităţilor de orientare şi mobilitate ale acestora.

Alfabetul culorilor

Alfabetul Scripor a fost creat de clujeanul Tudor Scripor şi este de fapt o continuare a alfabetului Braille, care îi ajută pe cei nevăzători să asocieze formele şi culorile. Acesta este format din 10 elemente tactilo-grafice şi poate fi învăţat de oricine, fiind util chiar şi pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale.

Grupul fundamental al alfabetul Scripor, bazat pe teoria culorilor recunoscută la nivel internaţional, include cele trei culori primare (roşu, galben, albastru(, culorile secundare (portocaliu, verde, violet, maro) şi culorile acromatice (alb, negru şi gri).

Inventatorul Alfabetului Scripor a fost premiat la Salonul de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva cu Medalia de Aur în 2019 la categoria Educaţie, Cultură şi Artă şi a primit Premiul Special al Asociaţiei Inventatorilor din Germania.

La începutul anului 2020 Ministerul Educaţiei a anunţat că România va fi prima ţară din lume care va implementa alfabetul Scripor pentru persoane.