Proiectul "Casa de lângă spital" al Asociaţiei Lumea lui Iannis, ONG-ul care pune la dispoziţie mai multe locuinţe cu titlu gratuit pacienţilor oncologici care vin la investigaţii şi tratamente în Oradea, a împlinit doi ani de la lansare.

Asociaţia înfiinţată de orădeanca Mădălina Maiorescu, mama unui băieţel diagnosticat cu leucemie, a cazat gratuit peste 100 de pacienţi oncologici din mai multe judeţe şi a oferit 300 de porţii de mâncare.

Sprijin pentru bolnavi

"Datorită solicitărilor numeroase, încă de anul trecut funcţionăm în trei locuri aflate în imediata apropiere a spitalului (n.r. Municipal "Gavril Curteanu" din Oradea) cu 7 camere ce pot găzdui 13 persoane. Din grijă pentru pacienţii deja vulnerabili, după instituirea urgenţei medicale am limitat numărul de persoane găzduite într-un apartament, fiind primiţi doar câte un pacient cu aparţinătorii săi, pentru a reduce riscul de infectare. Pentru cererile suplimentare am decis sprijinirea acestora prin acoperirea cheltuielilor de cazare în unităţi hoteliere din apropierea unităţii medicale", se arată într-un comunicat transmis de ONG.

Chiar şi în aceste condiţii, voluntarii au putut ajuta peste 100 de bolnavi şi aparţinători atât din Bihor, cât şi din Maramureş, Sălaj, Satu-Mare, Arad, Alba, Hunedoara, Constanţa, Ploieşti, Bistriţa şi Suceava, oferindu-le gratuit peste 1.000 de nopţi de cazare. În plus, cei cărora starea de sănătate nu le-a permis să-şi gătească au beneficiat de mese calde, donate de Kokolosh şi Yummi - bucurie în farfurie.

Tot anul trecut asociaţia a achiziţionat, din donaţii, o Dacia Dokker (foto) folosită pentru transportul pacienţilor oncologici care nu au posibilitatea de a fi duşi acasă sau la spital cu un automobil al familiei.

"Imaginaţi-vă ce înseamnă ca după un tratament oncologic, cu slăbiciunea şi reacţiile asociate, să călătoreşti spre casă, cu mijloacele de transport în comun 50 sau 100 de km, iar a doua zi să o iei de la capăt şi să înduri acest calvar zile şi zile la rând, cu atât mai mult în aceste vremuri de risc epidemiologic de infectare", au subliniat ONG-iştii.

De la înfiinţare, asociaţia "Lumea lui Iannis" a ajutat financiar un copil cu cancer osos să meargă la tratament în Italia. De asemenea, au fost acordate mai multe Burse Ali, care asigură costurile manualelor şcolare pentru copiii bolnavi oncologic ajutaţi de asociaţie.

Spitalul Municipal, reticent

În comunicat se mai precizează că activitatea asociaţiei a fost îngreunată anul trecut nu numai de pandemie, ci şi de reticenţa Spitalului Municipal din Oradea în a le recomanda pacienţilor serviciile gratuite pe care le pune la dispoziţie "Lumea lui Iannis". În schimb, sunt medici care fac asta. "Ne bucurăm însă de sprijinul medicilor dedicaţi care lucrează direct cu pacienţii şi care pun bunăstarea lor mai presus de orice alt interes", se arată în comunicatul asociaţiei.

Pacienţii sau aparţinătorii care doresc să beneficieze de serviciile oferite de asociaţie pot suna la numărul de telefon 0773879261 sau să scrie pe pagina de Facebook a asociaţiei sau pe adresa lumealuiiannis@gmail.com.

Cei care doresc să sprijine proiectele Asociaţiei Lumea lui Iannis pot dona orice sumă în contul deschis la Banca ING în lei RO61INGB0000999908950682, cod Swift: INGROBU, prin Paypal sau pot dona bani cash în locurile de joacă Kokolosh din Oradea (Kokolosh Plaza - strada Piaţa Cetăţii nr. 1, Kokolosh Lotus Center - strada Nufărului nr. 30, Kokolosh Lotus Retail Park - strada Ştefan Octavian Iosif nr. 7).

Se mai pot face donaţii de diferite obiecte (laptop-uri sau tablete pentru copii, peruci, apă plată sau minerală, cafea, prosoape albe sau detergenţi pentru spălat).