Asociația Lumea lui Iannis, care a lansat proiectul „Casa de lângă spital” sau „Ali Home”, va pune la dispoziție, de luni, al treilea apartament în care pacienții oncologici ce vin pentru investigații și tratamente la Oradea se vor putea caza gratuit în apropiere de Centrul Oncologic. Numărul persoanelor care vor putea fi cazate în același timp în imobile a crescut de la 7 la 15.

Încă două apartamente

Asociaţia a fost înfiinţată în anul 2017 de Mădălina Maiorescu, mama unui băieţel diagnosticat cu leucemie. Până anul trecut, asociaţia punea la dispoziţie doar un apartament cu trei camere situat pe strada Milcovului, luat în chirie, care putea găzdui 7 persoane. 

La finalul lunii februarie, prin contract de comodat, ONG-ul a preluat un al doilea apartament, cu două camere, pe strada Corneliu Coposu, situat la parter, vizavi de Centrul Oncologic, unde pot fi cazate patru persoane. 

De luni, numărul persoanelor care se pot caza la "Casa de lângă spital" a crescut la 15, după ce, tot printr-un contract de comodat, asociaţia a mai pus la dispoziţia bolnavilor un apartament cu două camere pe strada Iza, tot aproape de spital.

"Am vrut să renunţăm la apartamentul de pe Milcovului pentru că era situat la etajul doi, mai greu accesibil pentru bolnavi şi pentru că era mai departe de spital, la vreo 15 minute. A venit însă perioada aceasta cu restricţii şi am luat decizia să-l păstrăm pentru a putea pe cât posibil să răsfirăm familiile în cele trei apartamente, ca să nu aibă contact unii cu alţii", a explicat Mădălina Maiorescu. Mai multe detalii la telefon 0773 879 261.

Bani pentru bolnavi

Tot anul acesta asociaţia a lansat şi proiectul "Bursa Ali", ce presupune donarea a trei vouchere în valoare de 2.000 de lei pentru trei copii grav bolnavi care au fost cazaţi la "Casa de lângă spital". Banii vor putea fi folosiţi pentru a le cumpăra micuţilor rechizite, laptop-uri sau tablete. Cu ajutorul acestora, copiii vor putea lua parte la cursuri şi activităţi desfăşurate online de International School of Oradea.

"Voucherele pentru anul 2020 - 2021 s-au epuizat deja. Totuşi, văzând numărul foarte mare de cereri şi nevoia acestor copii, precum şi impactul pozitiv asupra lor şi a familiei, în funcţie de resursele pe care vom reuşi să le atragem, luăm în considerare suplimentarea acestui număr", se arată într-un comunicat transmis de ONG.

De asemenea, "Casa de lângă spital" şi-a schimbat şi logo-ul, acesta fiind creat gratuit de o firmă din Bucureşti.

Anul trecut asociaţia a reuşit să ofere sprijin pentru 30 de pacienţi care au putut beneficia de cazare gratuită, acces la bucătărie şi la baie şi posibilitatea de a-şi spăla rufe şi de a găti.