Pentru că oricum nu este prea des folosită şi aduce doar pierderi, Casa de oaspeţi a Universităţii din Oradea s-a transformat în casă studenţească.

Situată în centrul Oradiei, pe strada Victor Babeş 6, Casa de oaspeţi (foto) era menită să primească musafirii universitarilor ori profesorii străini. Totuşi, pentru că hotelurile orădene oferă condiţii net superioare, majoritatea facultăţilor preferă să-şi cazeze invitaţii acolo, astfel că rareori Casa de Oaspeţi era ocupată.

De acum, însă, ea va găzdui 15 studenţi. Decizia a fost luată luni de Senatul universitar, la propunerea Consiliului de Administraţie al instituţiei, format din rector, prorectori şi decani.

Decizia a fost necesară şi pentru că Universitatea are mult mai multe cereri de cazare în cămine decât locurile disponibile. Din cei 1.800 de studenţi care au vrut un loc în cămin, doar 1.200 au şi primit.

Studenţii care vor sta în Casa de oaspeţi vor plăti acelaşi tarif ca şi cei din căminul nou, adică 180 de lei pe lună.

pasztai-zoltan-oradea-bihoreanul.jpgPremiu pentru "decan"

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă de luni, forul legislativ al Universităţii a aprobat repartizarea la facultăţi a celor 49 de locuri bugetate primite acum de la Ministerul Educaţiei, din care 30 pentru studii de licenţă, 15 pentru masterat şi 4 pentru doctorat.

De asemenea, senatorii l-au celebrat pe decanul de vârstă al forului, profesorul Pásztai Zoltán de la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, care în noiembrie se va pensiona şi, astfel, va părăsi şi Senatul. "I-am oferit o diplomă de onoare a Senatului Universităţii din Oradea, pentru recunoaşterea activităţii, dar şi pentru realizările ştiinţifice", a precizat preşedintele Senatului, Sorin Curilă. O realizare ştiinţifică a acestuia este înregistrarea ca marcă a "lădiţei Zoli", un dispozitiv folosit în kinetoterapie.