Un incendiu violent a distrus, miercuri seară, o gospodărie din Salonta. Din cauza jarului căzut din sobă pe linoleum, bucătăria unei case de pe strada Spiru Haret s-a făcut scrum, cu tot cu mobilă şi aparate electrocasnice.

Pentru a stinge flăcările şi pentru a salva restul casei de foc, 15 pompieri au intervenit mai bine de o oră. Misiunea lor a fost dificilă pentru că, atunci când au ajuns la gospodăria cu pricina, flăcările ardeau violent în bucătărie şi la o parte din acoperiş.

"Timp de  aproximativ o oră şi 15 minute, cei 15 pompieri militari mobilizaţi la faţa locului au acţionat pentru stingerea focarelor, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, reuşind să împiedice propagarea incendiului la celelalte încăperi ale casei şi să salveze astfel bunuri de o valoare considerabilă", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Tot miercuri seară, însă în cealaltă parte de judeţ, mai precis în localitatea Valea Cerului, comuna Suplacu de Barcău, a avut loc un incendiu violent într-un depozit de furaje din cadrul unei gospodării.  

"În urma incendiului, provocat, cel mai probabil, de jocul unui copil (în vârstă de 4 ani) cu focul, au ars aproximativ 4 tone fân, circa 80 de snopi coceni de porumb şi o suprafaţă de aproximativ 25 de metri pătraţi din acoperişul construcţiei auxiliare", a mai transmis Camelia Roşca. Din fericire, copilul nu a fost rănit.

Mai bine previi!

Pompierii militari transmit însă că bihorenii trebuie să fie mai grijulii, pentru a preveni astfel de nenorociri. Pentru a evita incendiile provocate de jarul căzut din sobă, în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minimum 70X50 centimetri, iar cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting complet resturile de jar. De asemenea, nu trebuie folosite sobe defecte, improvizate, supraalimentate sau nesupravegheate, iar depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de centimetri, în cazul sobelor de cărămidă sau teracotă.

Pe de altă parte, pentru prevenirea evenimentelor ce pot periclita vieţile copiilor, pompierii militari readuc în atenţia părinţilor, bunicilor şi tutorilor legali, următoarele măsuri: supravegheaţi copiii, păstrând chibriturile, brichetele şi alte surse de foc în locuri în care aceştia nu au acces, nu blocaţi copiii în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune şi înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor.

Totodată, este indicat să învăţaţi copiii că focul îi poate răni şi poate distruge lucrurile la care ţin, iar brichetele şi chibriturile nu sunt jucării.