Privită din afară, căsuţa din Roşia care găzduieşte centrul de vizitare a Munţilor Pădurea Craiului pare o locuinţă tipic ţărănească, cum numai bunicii mai făceau. Nimeni n-ar bănui că aici, la poalele munţilor, s-au pus de fapt temeliile primei clădiri autonome energetic din întregul judeţ, care îşi produce singură energia electrică şi termică.

Cu fonduri primite de la Rompetrol, proprietarii căsuţei - Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor şi Primăria din Roşia - o transformă într-un model de ecologie. Acoperită de panouri fotovoltaice, casa nu va trebui să fie niciodată racordată la reţeaua de energie electrică, sistemul asigurând concomitent şi apa caldă, şi încălzirea. Aşa că poştaşii nu vor duce acolo nicio factură pentru utilităţi...

Cât o maşină de lemne

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor este custodele legal al Munţilor Pădurea Craiului, iar pentru o mai bună supraveghere a zonei şi pentru a putea îndruma turiştii a cumpărat, împreună cu Primăria Roşia, o casă din sat, cu scopul de a o transforma în centru de vizitare.

12 viorel lascu.jpgE o casă veche, luată pe bani de nimic de la un localnic. "Ne-a costat cât o maşină de lemne", zice primarul din Roşia, Florin Bonca. Ajunsă pe mâna noilor proprietari, casa a fost trecută însă printr-un important proces de transformare. Preşedintele CAPDD, Viorel Lascu (foto), este specialist în recondiţionarea caselor vechi şi în transformarea lor în veritabile atracţii turistice, aşa că şi centrul din Roşia a fost amenajat în stil tradiţional.

"Vom avea nişte camere de cazare pentru custozi, dar scopul ei este să devină un punct de informare pentru turişti, unde aceştia să afle ce trasee pot fi străbătute în zonă, ce au voie să facă şi ce nu", explică Andrei Acs, custode în cadrul CAPDD.

Rompetrol, singura şansă

Amenajată pe trei niveluri, cu parter, etaj şi mansardă, casa are o suprafaţă destul de mare, astfel că şi costurile de întreţinere, mai precis cele cu electricitatea şi pentru încălzire, ar fi destul de ridicate.

Pentru că voiau să reducă la minim posibil aceste cheltuieli, dar şi pentru a oferi un exemplu de construcţie ecologică, proprietarii s-au gândit la montarea unui sistem de panouri fotovoltaice care să asigure energia termică şi electrică necesară. De altfel, casa nici nu a fost racordată la reţeaua de electricitate şi nici horn nu are, pentru că noii stăpâni au vrut-o de la început complet "verde". Iar când au aflat despre proiectul "Împreună pentru fiecare" derulat de Rompetrol, şi-au dat seama că s-ar putea să fie unica şansă de a monta sistemul cu cheltuieli minime.

12 Andrei Acs.jpg"Împreună pentru fiecare" este o campanie anuală prin care compania petrolieră acordă finanţare unor proiecte care au ca scop protejarea mediului înconjurător sau îmbunătăţirea stării de sănătate a oamenilor. "La începutul anului 2011, am trimis companiei Rompetrol un proiect pentru montarea de panouri solare la centrul de la Roşia, denumit "Energie vie pentru oameni şi pentru natură"", spune Andrei Acs (foto).

Cere şi ţi se va da

Săptămâna trecută, când aproape că uitase de proiectul depus, Andrei a primit vestea îmbucurătoare: proiectul de la Roşia a fost declarat câştigător în campania din acest an, alături de alte 18 din ţară. Ca urmare, CAPDD va primi 27.000 de lei de la Rompetrol pentru montarea panourilor şi pentru promovarea turismului ecologic în Munţii Pădurea Craiului. "Atât am şi cerut, pentru că 21.000 de lei ne costă sistemul, iar restul de bani îi folosim la promovarea centrului şi a energiilor regenerabile", zice custodele.

Proiectul va fi pus în aplicare de îndată ce banii vor fi viraţi în conturile CAPDD şi ale Primăriei Roşia. "Vom achiziţiona panouri solare fotovoltaice, care transformă energia solară în energie electrică şi termică, plus tot ce mai e nevoie pentru instalaţie, cum ar fi staţia de transfer a energiei şi acumulatori pentru stocarea energiei, astfel încât să avem curent şi apă caldă chiar şi când nu este soare", explică Andrei.

Premieră în Bihor

Odată ce sistemul va fi montat, nici nu va mai fi nevoie ca imobilul să fie racordat la reţeaua publică de electricitate, şi nici de foc făcut, ca până acum, în sobă, pentru a se încălzi. Şi apa caldă de la robinet va veni tot de la panourile montate pe acoperiş. "Practic, va fi o casă independentă energetic, prima de acest tip din Bihor, din câte ştim noi", spune custodele CAPDD.

Că aşa şi este o confirmă purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Loredana Ţîrţ, care spune că la această instituţie nu a mai fost depusă nicio altă cerere de eliberare a vreunei autorizaţii de mediu pentru o clădire autonomă energetic.

12 Florin Bonca.jpgPremiera de la Roşia este atât în avantajul judeţului, căci îi creşte reputaţia de zonă în care se pune preţ pe natură, cât şi în avantajul proprietarilor, întrucât centrul va fi mai ieftin de întreţinut odată ce sistemul va fi pus în funcţiune. "E un prim-pas pentru promovarea ca la carte a turismului în Roşia şi în toată partea de munte a judeţului", zice cu mândrie primarul Florin Bonca (foto).

Magazin de tradiţii

După montarea instalaţiei, proprietarii vor să facă o caravană prin satele din jur, pentru a promova atât centrul, cât şi ideea de independenţă energetică, astfel ca locuitorii din mediul rural să afle că tehnologiile s-au schimbat, iar a fi "eco" nu este doar o modă, ci şi o necesitate pentru un viitor mai curat şi, de ce nu, mai puţin costisitor.

Pe de altă parte, la parterul clădirii sătenii din Roşia vor avea un soi de magazin unde îşi vor putea promova meşteşugurile tradiţionale, dar şi produse de-ale gurii specifice zonei. "Rămâne doar să obţinem toate avizele necesare, partea aceasta fiind cam dificilă, căci autorităţile impun multe reglementări. E păcat că-i atâta birocraţie, parcă suntem noi împotriva noastră", zice cu năduf Bonca. Dar are nădejdea că va trece şi peste hârţogărie şi că apoi comuna sa va avea ce n-a văzut de când a lăsat-o Dumnezeu pe pământ: o casă luminată şi încălzită cu puterea soarelui...


"ORA DE AUR"
Bani şi pentru echipajele de descarcerare

CAPDD şi Primăria din Roşia nu sunt singurii din Bihor care au primit finanţare în campania Rompetrol. Asociaţia Serviciului pentru Asistenţă în Situaţii Speciale va primi 31.000 de lei pentru proiectul "Ora de aur", ce prevede dotarea echipajelor de descarcerare cu un sistem informatic mobil de asistare decizională, care constă într-un program ce conţine modelele maşinilor existente în uzul civil şi un calculator portabil.

Sistemul va permite identificarea rapidă a acelor elemente de structură ale maşinilor care pot pune în pericol viaţa victimelor sau a salvatorilor, dar şi pe cele care pot fi îndepărtate urgent pentru extragerea cât mai rapidă a victimelor blocate în caroseriile avariate.