În schimbul unui teren de la baza Dealului Ciuperca, Episcopia Greco-Catolică a cerut Primăriei Oradea o compensaţie.

Dar nu bani şi nici locuri pentru biserici, ca alţii, ci un alt teren, în cartierul Rogerius, unde Asociaţia Caritas Eparhial construieşte acum primul bloc în care cuplurile provenite din orfelinate, care vor să-şi întemeieze o familie, vor putea locui aproape gratuit timp de cinci ani. Perioadă în care, cu locuinţa asigurată, vor trebui să se pună pe picioare...

Orfani cu familie

Puţini dintre tinerii care părăsesc centrele de plasament la vârsta majoratului sunt "integraţi" în societate. În lipsa unui loc de muncă, mulţi nu pot să-şi plătească o locuinţă, iar fără aceasta nu pot să-şi păstreze un job. În Oradea, cercul vicios este rupt de existenţa unor centre unde, în limita locurilor existente, pot locui până au capacitatea de a se întreţine singuri. Este cazul centrelor Dignitas, din strada Eftimie Murgu, şi Candeo, din Iuliu Maniu, ambele construite cu fonduri de la Ministerul Muncii şi de la Banca Mondială prin programul "Tinerii aflaţi în situaţii de risc", şi administrate de Primărie, prin ASCO.

12-Olimpiu-Todorean_bihoreanul.jpgÎn premieră, însă, printr-o iniţiativă privată, Asociaţia Caritas Eparhial, care aparţine de Episcopia Greco-Catolică a Oradiei şi desfăşoară numeroase activităţi pentru nevoiaşi, construieşte în cartierul Rogerius un bloc cu 10 apartamente, a câte două camere fiecare, destinat unor cupluri de tineri ieşiţi din orfelinate şi care sunt decişi să-şi construiască o familie. "Nu dorim ca tinerii aceştia să schimbe un orfelinat cu altul, ci să înceapă să stea pe picioarele lor şi să se descurce în societate. Şi, mai presus, dorim să încurajăm întemeierea unor familii, iar în centrele în care locuiesc mai mulţi la comun nu se poate face acest lucru", spune părintele Olimpiu Todorean (foto), preşedintele Caritas Eparhial.

Chirie cu retur

Drept urmare, blocul Caritas e conceput pentru a găzdui cupluri de tineri proveniţi din centrele de plasament şi dornici să se căsătorească. Deşi aceştia vor avea prioritate, în noul centru vor putea locui, totuşi, şi alţi tineri căsătoriţi, care au mari probleme financiare ori care provin din medii dezavantajate.

Odată selectaţi, vor putea sta aici pe o perioadă de până la cinci ani, timp în care vor achita o sumă modică necesară întreţinerii construcţiei, precum şi un fel de chirie, al cărei cuantum nu a fost stabilit încă. "Noi vrem să-i familiarizăm cu tot ce înseamnă societatea, aşadar vor trebui să lucreze şi să-şi plătească locuinţa", spune Olimpiu Todorean. Numai că, îl loc să dea efectiv banii de chirie gazdelor, cuplurile îi vor depune lunar într-un cont de economii, prezentând doar extrasele de cont, pentru a dovedi acest lucru. "La finalul celor cinci ani, tinerii vor avea astfel o bază pentru a-şi putea cumpăra o locuinţă a lor", explică preşedintele Caritas Eparhial.

Cât timp vor locui în clădirea asociaţiei greco-catolice, ei vor fi ajutaţi de asistenţi sociali să se familiarizeze cu viaţa obişnuită în societate. "O vom face discret, căci dorim ca ei să devină cât mai puţin dependenţi de cineva", precizează părintele Todorean. Pentru a putea ajuta cât mai mulţi oameni, blocul Caritas nu va funcţiona ca un ANL, aşadar apartamentele nu vor putea fi înstrăinate, ci vor fi folosite, apoi, pentru găzduirea altor cupluri.

Teren la schimb

Construirea blocului a început în luna iulie, pe strada Cantacuzino colţ cu Michelangelo, şi se va încheia în aceeaşi lună a anului viitor. Cum muncitorii au terminat deja fundaţia, reprezentanţii Caritas Eparhial au pus miercurea trecută piatra de temelie şi au oficiat o slujbă de sfinţire. Terenul pe care se va ridica imobilul a fost obţinut de Episcopia Greco-Catolică în urma unui schimb cu Primăria Oradea, după ce municipalitatea ceruse Eparhiei, în comodat, o suprafaţă de la baza Dealului Ciuperca, pentru a putea pune în practică proiectul cu fonduri europene pentru revitalizare a acestei zone.

"Înţelegerea s-a făcut pe 20 de ani, iar nouă ne convine locul primit deoarece avem acces la utilităţi", spune Olimpiu Todorean. Investiţia Caritas Catolica se ridică la circa 400.000 euro, majoritatea banilor, 350.000, fiind asiguraţi de asociaţia italiană Chiese del'Est (Biserica Estului), înfiinţată cu scopul de a sprijini bisericile catolice din estul Europei. Numele ales pentru blocul Caritas este "D.A.R", iar semnificaţia lui este dublă. Pe de o parte reprezintă iniţialele preotului italian care s-a ocupat de strângerea banilor necesari, Don Antonio Rossi, iar pe de alta, evident, darul pe care greco-catolicii orădeni îl fac viitorilor locatari. Şi, odată cu el, şansa la o familie şi o viaţă ceva mai bună...