Reabilitarea Casei Markovits-Mathézer din Oradea, aflată la intersecția pietonalei Aurel Lazăr cu strada Libertății, „este aproape finalizată”, au anunțat zilele trecute reprezentanții Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.

De altfel, o parte dintre schele au fost date jos, astfel că o porțiune a fațadei reabilitate poate fi deja admirată.

Casa Markovits-Mathézer a fost clasată ca monument istoric anul trecut, deși procedura în acest sens a fost inițiată mult mai devreme. 

„Clădirea edificată în anul 1911 se remarcă prin forma sa neconvențională, trapezoidală, dar și prin combinația materialelor folosite: piatra, cărămida aparentă, stucatura, lemnul cioplit și metalul. Ancadramentul din stuc al geamurilor este puternic profilat, la înălțimea etajului 1 și 2 bovindourile ies din plan și sunt legate de un balcon îngust cu o balustradă din fier forjat lucrată artistic. Motivele balustradelor sunt asemănătoare porții de intrare: se repetă motivul spiralei (corn de berbec)”, se arată în postarea Fundației pentru Protejarea Monumentelor, care, pe rețelele sociale, se prezintă cu numele Oradea Heritage. 

Se mai detaliază că intrarea principală în clădire „este acoperită cu o marchiză impresionantă din lemn. Împreună cu poarta de intrare arcuită pe două canate, aceasta aduce o notă rustică fațadei”. 

foto: Oradea Heritage / Facebook 

Specialiștii din cadrul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice le transmit curioșilor și câteva date legate de istoria acestei case deosebite din centru: „Comanditarii imobilului au fost doi antreprenori de succes, Markovits Sándor și Mathézer (Mathéser) Sámuel, iar proiectantul este un personaj la fel de neobișnuit precum casa însăși: Spiegel Frigyes (1866–1933). Născut la Pesta, acesta a fost un reprezentant de renume internațional al secesionului, nu numai ca arhitect, ci și ca designer de mobilier, creator de păpuși și chiar scenograf de film. A proiectat mai multe clădiri remarcabile atât la Budapesta și Szeged, cât și la Cluj-Napoca. Între celelalte lucrări ale sale din Oradea se numără casa Weiszlovits și palatul Sonnenfeld”. 

foto: Szilágyi Lóránd / BIHOREANUL

Reabilitarea casei se realizează în cadrul programului multianual lansat de Primăria Oradea, a confirmat pentru BIHOREANUL Adriana Lipoveanu, directoare adjunctă în cadrul Instituției Arhitectului Șef. 

Astfel, Primăria Oradea a realizat proiectul tehnic și a obținut avizele și autorizația de construcție, derulând totodată licitația privind găsirea constructorului. Municipalitatea și achită în prima fază lucrările, însă își recuperează o parte înapoi de la persoanele care dețin locuințe ori spații în edificiu. Cum este vorba despre un monument istoric, Primăria Oradea își va recupera 70% din valoarea lucrărilor, restul sumei fiind asigurată din bugetul local.

Proprietarii care nu vor să-și plătească partea pe loc, pot să semneze cu municipalitatea un contract de finanțare care prevede că vor achita etapizat banii, dar fără dobândă. 

Cele mai multe dintre clădirile din centrul istoric al Oradiei au fost reabilitate în cadrul acestui program multianual.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!