Nu e magazin în vogă şi nici cinema, dar atrage sute de copii şi tineri în mall. Oare ce-o fi? Răspunsul la ghicitoare este simplu: Comuniteca! Este vorba despre un loc de întâlnire inedit, inaugurat în toamna anului trecut de Fundaţia Comunitară Oradea în două spaţii aflate la etajele centrului comercial Crişul.

Aici se ţin gratuit o sumedenie de ateliere pentru elevi, iar tematicile sunt de interes: imprimare 3D, gătit sănătos, fotografie, educaţie rutieră şi chiar juridică. Mai mult, pentru că vrea să se adreseze şi seniorilor oraşului, Comuniteca va găzdui pentru aceştia cursuri gratuite de dans!

Pentru toţi

Fundaţia Comunitară Oradea - un ONG local care derulează proiecte de succes în oraş, cum ar fi Swimathon şi Fondul Ştiinţescu - a lansat în toamna anului trecut, mai precis pe 14 octombrie, unul nou: Comuniteca. Este vorba despre un centru comunitar dedicat „celor care vor să schimbe lumea”.

Amenajat în două spaţii diferite de la etajele 1 şi 2 ale Crişul Shopping Center, locul de întâlnire este modern, colorat şi primitor. La etajul 1 a fost deschisă o zonă dedicată atelierelor gratuite. Încă de la început s-au ţinut pentru copii cursuri de creaţie, de ştiinţe, de fotografie, de modă, de gătit sănătos şi altele.

La etajul 2 a fost deschis un spaţiu numit Comuniteca&Co, cu laborator IT şi imprimare 3D, plus o sală de şedinţe. De asemenea, există o aşa numită zonă de co-working, unde freelancerii pot să-şi aducă laptopurile şi să muncească într-un mediu plăcut, contra unei donaţii de 100 lei pe lună pentru ONG.

Creativi şi sănătoşi

Toată investiţia în noul proiect a fost făcută cu ajutorul unor firme locale, care au decis să sprijine astfel comunitatea în care se află. De altfel, atelierele şi diversele activităţi din Comunitecă sunt gratuite, ele fiind susţinute de profesori sau de instructori. Pentru a acoperi costurile lor şi în viitor, Fundaţia Comunitară aşteaptă sprijin din partea companiilor, precum şi a orădenilor care vor să ajute, spune Claudia Abrudan (foto), directorul executiv al FCO.

Încă de la deschidere, Comuniteca găzduieşte întâlnirile săptămânale ale tinerilor din deja cunoscutul club de programare şi robotică numit Coder Dojo.

În noul loc de întâlnire se adună sute de copii şi la atelierele gratuite puse la dispoziţie de organizatori. La jumătatea lunii ianuarie a debutat o nouă serie a celor de gătit sănătos, susţinute de consilierul în nutriţie Cristina Roman, care îi învaţă pe copii şi tineri (6-18 ani) cum să-şi prepare gustări nutritive şi sănătoase. Tot zilele trecute a reînceput şi atelierul de „creaţie, muzică şi dans”, unde micuţii pot să facă mici spectacole, să joace boardgames şi, evident, să danseze.

Dans pentru seniori

Tot luna aceasta reîncep şi cursurile de biologie, unde participanţii află despre corpul uman, despre apă ca „izvor al vieţii” şi învaţă jocuri ecologice, sub motto-ul „Fii mândru că eşti eco-friendly!”. La atelierele de imprimare 3D, pentru copii cu vârste între 8 şi 14 ani, aceştia pot crea, pe baza unor figuri geometrice simple, diverse obiecte: breloc, suport de pixuri, de periuță de dinți sau mici bijuterii.

Alţi curioşi pot încerca atelierele de dans de societate, meteorologie, educaţie juridică (în care învaţă despre respectarea legilor şi despre drepturile şi obligaţiile oamenilor într-o societate) şi atelierele tehnice (în care le sunt explicate metodele prin care se realizează diferite maşinării). Comuniteca găzduieşte şi cursuri de educaţie rutieră realizate de Inspectoratul de Poliţie, învăţătorii putând să-şi înscrie clasele online pe site-ul eventbrite.com. De altfel, înscrierea pentru toate celelalte ateliere se face pe acelaşi portal.

Pe lângă copii şi tineri, Comuniteca vrea să-i scoată din case şi pe seniorii oraşului. „Mulţi dintre ei mai ies doar la cumpărături”, spune Claudia Abrudan. După ce la finalul anului trecut, Teodora Albiter, manager de proiecte la FCO, a ţinut un curs de navigare pe internet pentru ei, persoanele cu vârste între 50 şi 105 ani sunt chemate acum la un curs de dans de societate, care va debuta pe 28 ianuarie. O invitaţie la dans pe care, poate, mulţi dintre seniorii oraşului nu au primit-o de mult...