Bihorenii care vor să devină prosumatori pe banii statului trebuie să-și pregătească documentele: Ministerul Mediului va lansa în curând o nouă ediție a programului Casa verde, cu finanțări nerambursabile pentru montarea de sisteme de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice.

Ediția 2024 vine cu o noutate interesantă: românii vor primi bani și pentru achiziția unei instalații de stocare a energiei electrice produse, care îi va ajuta să folosească în casă curentul produs chiar în imobil.

Produci pentru tine

Ghidul de finanțare pentru Casa verde 2024 este supus consultării publice până pe 11 septembrie. Noutatea acestei ediții este că statul nu va finanța doar achiziția și instalarea de panouri fotovoltaice în clădiri deținute de persoane fizice, ci și acumulatori pentru stocarea energiei produse de panouri.

„Este ceea ce avea nevoie acest program de la bun început. Energia produsă de panourile fotovoltaice va încărca întâi bateriile, care vor intra în funcțiune când nu se produce energie”, explică un specialist. De exemplu, dimineața, după ce soarele răsare și panourile încep să producă energie, curentul merge întâi în baterii, apoi spre rețea, iar după ce se lasă întunericul, casa consumă cu prioritate energia stocată, apoi pe cea din rețea.

Mai scump, dar mai bun

Ghidul nu pomenește nimic despre capacitatea bateriilor de stocare, detalii care probabil vor fi lămurite doar după ce Ministerul Mediului va publica varianta finală a documentului. În schimb, este clar că panourile fotovoltaice vor trebui să aibă o putere de minimum 3 kW.

Noutatea a făcut ca și finanțarea acordată să crească, de la 20.000 la 30.000 lei. Pe lângă această sumă, beneficiarii vor trebui să asigure o cofinanțare de 3.000 lei. Chiar dacă nu știu în detaliu ce fel de acumulatori vor putea să vândă, firmele din domeniu spun că pot oferi pentru acest preț un sistem bun.

„Noi pregătim o ofertă cu panouri de 3,3 kW și baterii cu o putere de stocare de 6,9 kW. Este greu de spus dacă este suficient pentru o familie, pentru că depinde de câte electrocasnice are, cât de des pornește aerul condiționat, cât de mult timp petrece acasă... Dar poate fi suficient”, zice reprezentantul unei firme specializate.

Aceleași reguli

La Casa verde pot aplica și românii care deja și-au montat panouri fotovoltaice pe banii lor și care vor să-și extindă capacitatea de producție și de stocare. Ghidul nu permite însă achiziția doar de baterii sau de panouri, și nici o nouă înscriere pentru cei care au beneficiat în anii anteriori de program.

Eligibili sunt românii care sunt proprietari și locuiesc în clădirea pe care vor să monteze sistemul de fotovoltaice și nu au datorii la bugetul de stat și la bugetul local.

preşedintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu„Vreau să transmit pe această cale cetăţenilor care doresc să participe în cadrul acestui program că nu am schimbat regulile de participare faţă de sesiunea trecută. Vor fi aceleaşi documente minimale pentru înscrierea în cadrul programului şi anume actul de identitate, certificatele fiscale, atât de la impozite şi taxe locale cât şi de la bugetul consolidat, din care să rezulte că persoana fizică nu are datorii, şi extrasul de carte funciară”, a declarat preşedintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu (foto Inquam Photos / Malina Norocea), într-o conferință de presă în care a anunțat programul.

Buget record

Înscrierea se va face tot online, iar banii se vor împărți după regula „primul venit, primul servit”. Doritorii vor trebui să introducă pe site-ul inscrierionline.afm.ro documentele solicitate, iar ulterior, cei cărora le vor fi aprobate dosarele vor alege una dintre firmele de instalații autorizate. Sesiunea pentru înscrierea instalatorilor a demarat vineri, 6 septembrie, și va dura o săptămână.

Pentru cetățeni, sesiunea de înscriere va debuta, cel mai probabil, pe 27 septembrie, însă calendarul exact se va cunoaște doar când va fi publicat ghidul final. În schimb, este cert că, spre deosebire de sesiunile anterioare, fiecărei regiuni din țară i se va aloca o singură zi de înscrieri, nu mai multe, experiența din trecut dovedind că, de fapt, bugetul se epuizează în câteva minute.

Ministerul Mediului a alocat programului 2 miliarde lei, mai mult ca niciodată, și înseamnă că în acest an vor fi aprobate circa 66.000 de dosare. Cei mai rapizi bihoreni se vor număra printre norocoși...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!