Casa în care s-a născut şi a copilărit poetul Miron Pompiliu a fost cumpărată de Primăria Ştei şi, potrivit edilului Iulian Balaj, va fi restaurată şi transformată într-un muzeu dedicat poetului şteian. 

Imobilul situat pe strada care acum poată numele Miron Pompiliu a fost cumpărat de autorităţile locale de la urmaşii omului de cultură, "după mulţi ani de negocieri", a transmis primarul Şteiului. 

"Această casă memorială completează patrimoniul cultural al oraşului nostru, având o valoare deosebită, va fi supusă unui proiect de restaurare şi amenajată ca muzeu dedicat poetului şteian. Mulţumim personalului din primărie şi consilierilor locali ai oraşului nostru, pentru pentru implicarea şi concursul acordat în realizarea achiziţiei, dar şi foştilor proprietari pentru colaborarea şi înţelegerea de care au dat dovadă in acţiunile de transferare a acestui monument către patrimoniul oraşului nostru", a mai precizat, printr-un mesaj pe Facebook, Iulian Balaj. 

Din imaginile publicate de edil se vede că imobilul se află în stare avansată de degradare. 

Miron Pompiliu s-a născut în 1847 în Ştei, fiind fiu al preotului Nicolae Popovici şi al Anei Popa. Numele de botez i-a fost Moise Popovici, sub care a şi publicat câteva poezii înainte de a-l schimba. 

În 1868 a publicat volumul "Balade Populare Române" la Iaşi, cele mai multe balade provenind din Ţara Beiuşului.

De altfel, poetul s-a şi stabilit la Iaşi, unde s-a înscris în "Junimea" şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu, pe care avea să-l găzduiască când s-a întors din Italia, potrivit portalului enciclopediaromaniei.ro. De-a lungul vieţii el a publicat în mai multe rânduri şi în Revista Familia, condusă de bihoreanul Iosif Vulcan. 

 

✅ CASA MEMORIALĂ „MIRON POMPILIU” A INTRAT ÎN PATRIMONIUL ORAȘULUI ȘTEI ℹ Casa poetului Miron Pompiliu a fost...

Posted by Iulian Balaj on Friday, November 19, 2021