Cu bani de la MOL România, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor a mutat o casă ţărănească veche de o sută de ani din satul Meziad la peştera cu acelaşi nume.

Casa este din lemn şi a fost cumpărată de CAPDD de la proprietari, apoi a fost desfăcută bucată cu bucată şi, precum un puzzle uriaş, a fost mutată şi reasamblată pe platoul de lângă peşteră. Pentru că era aproape o ruină, clădirii i s-au înlocuit acoperişul, uşa şi geamurile.

Potrivit CAPDD Bihor, locuinţa va fi transformată în centru de vizitare. "În vechile sale odăi vor funcţiona un magazin de suveniruri, un spaţiu de informare, unde turiştii vor putea găsi informaţii despre Pădurea Craiului, precum şi un mic spaţiu administrativ", se arată într-un comunicat al Centrului.

Noul centru îşi va putea dovedi utilitatea în luna august, când CAPDD Bihor organizează festivalul "Aventură şi cultură în Pădurea Craiului", un eveniment dedicat muntelui, în cadrul căruia turiştii vor fi invitaţi să se dea pe tiroliană sau să parcurgă un traseu via-ferrata, ce presupune traversarea unui itinerar de 200 de metri, ce are porţiuni aflate atât în peşteră, cât şi în afara acesteia, pe peretele de stâncă, într-un plan puternic înclinat şi prin pădure.

Tot atunci, se va ţine şi o şcoală de meşteşuguri, unde doritorii vor fi învăţaţi cum să facă vase ceramice, ţesături, broderii şi tablouri în tehnica picturii pe sticlă. De asemenea, programul "Aventură şi cultură în Pădurea Craiului" va fi şi gazda unui spectacol de muzică folk.

În cadrul aceluiaşi proiect finanţat de MOL România cu 22.150 de lei, CAPDD Bihor şi-a propus şi să crească gradul de informare şi conştientizare a cel puţin 500 de copii şi tineri din cele 18 de comunităţi locale de pe cuprinsul Sitului Natura 2000 Pădurea Craiului. Pentru toţi aceştia va fi realizată o broşură prin care li se va explica importanţa capitalului natural şi cultural al zonei.