Indiferent că stau la casă sau la bloc, orădenii nu sunt "imuni" la o problemă serioasă, care afectează nu doar aspectul locuinţei, ci şi starea de sănătate a locatarilor: mucegaiurile. 

Specialist cu vastă experienţă în domeniul hidroizolaţiilor, inginerul Alexandru Péter explică de ce ajung construcţiile victime ale "exploziilor biologice", cum numeşte el problemele legate de igrasie şi mucegai, tocmai pentru a sublinia riscurile asupra stării de sănătate, arătând totodată cum se poate scăpa de ele definitiv.

Problemă răspândită

În sezonul rece, dar nu numai, pereţii oricărei locuinţe pot acumula umezeală. În primul rând, pentru că umiditatea este generată de activităţi cotidiene precum gătitul, duşurile fierbinţi, călcatul hainelor. Cel puţin 12 litri de apă sub formă de vapori sunt produşi zilnic într-o locuinţă, doar din aceste motive! În plus, clădirile sunt umezite şi din exterior, precipitaţiile infiltrându-se în imobilele prost izolate. 

"Apariţia mucegaiului pe pereţi şi pe obiectele din interior a devenit o problemă deosebit de răspândită", spune inginerul Alexandru Péter, specialist în hidroizolaţii. Absolvent al Facultăţii de Construcţii Hidrotehnice din Timişoara, bărbatul astăzi în vârstă de 76 de ani are o vitalitate de invidiat. Ca inginer stagiar, a lucrat în urmă cu 50 de ani la construirea barajului Leşu, apoi la alte amenajări hidrotehnice importante din Bihor, precum barajul de la Tileagd (foto)

În 1990, a lăsat în urmă munca la stat, înfiinţând o firmă de execuţie a hidroizolaţiilor, Aquapol, activă şi astăzi. Între timp, Péter a devenit şi expert tehnic în izolaţii, adesea solicitat pentru soluţii. Nu se plânge de numărul clienţilor, ba chiar este foarte ocupat, tocmai pentru că şi problemele sunt multe. "Mucegăirea pereţilor a devenit o problemă generală, îndeosebi la blocurile vechi, dar şi în clădirile de orice fel în care se fac lucrări de renovare: reabilitare termică, modernizări pentru transformarea încăperilor în open space, răspândirea geamurilor termopan, care închid ermetic, şi altele", zice specialistul.

Probleme de sănătate

Igrasia şi mucegaiul apărut pe pereţi este nimic altceva decât o "colecţie" de ciuperci de mărime microscopică, favorizate de umiditatea ridicată, de peste 60%, şi de temperaturi între 10 şi 30 de grade Celsius. "La umiditate de peste 80% se dezvoltă pe toate substanţele organice", spune Péter, amintindu-şi de numeroase exemple de locuinţe unde a găsit mucegai nu doar pe pereţi, ci şi în dulapuri, printre cărţi, ori pe haine. 

În natură, coloniile de mucegaiuri apar pe resturile organice aflate în descompunere, dar şi materialele de construcţii le sunt medii propice pentru supravieţuire şi înmulţire. Biologii au dovedit că, dintre ciupercile regăsite pe pereţi, zeci de specii sunt nocive pentru om, putând produce alergii, micoze şi afecţiuni respiratorii. "Sunt infecţii biologice", spune răspicat inginerul. Altfel spus, o problemă pe care nimeni nu ar trebui să o ignore.

Cele mai frecvente cauze 

În munca sa, Péter a constatat că, pe lângă defecţiunile la acoperişuri, cel mai răspândit motiv pentru care apare mucegaiul pe pereţi este lipsa hidroizolaţiilor sau proasta lor executare. Tavanele în consolă şi neizolate, de pildă la balcoane, subsoluri tot fără izolaţie, burlane şi jgheaburi îmbinate defectuos ori descărcate la baza zidului sunt câteva dintre greşelile frecvente. "Am găsit şi proiecte de locuinţe noi cu lipsuri în anveloparea termică", zice inginerul, precizând că orice mică porţiune care nu este izolată va permite infiltraţiile.

În interiorul locuinţelor sunt alte condiţii favorizante: dulapuri voluminoase montate pe pereţi fără a permite circulaţia aerului, băi fără aerisire, uscarea hainelor în spaţii închise ori chiar lipsa  permanentă a aerisirii, condiţii obligatorii pentru "sănătatea" clădirilor.

Când este chemat să constate cauzele apariţiei mucegaiului, Péter face măsurători ale calităţii aerului, dar şi investigaţii amănunţite în toate cotloanele. "Trebuie să înţelegem că atunci când vedem mucegaiul, el este de fapt în cantităţi foarte mari. Apare cu mult înainte să-l observăm cu ochiul liber", explică specialistul.

Ce soluţii sunt?

Ce soluţii au proprietarii clădirilor invadate de mucegai? În primul rând, pentru sănătatea lor, trebuie să dezinfecteze. "Trebuie utilizate numai soluţii care au în componenţă substanţe cu efect algicid, bactericid şi fungicid. Atenţie: mucegaiul nu se şterge niciodată uscat!", avertizează Péter.

Apoi, este obligatorie identificarea cauzei şi, evident, înlăturarea ei, prin refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor afectate, chiar şi a termoizolaţiei dacă este cazul. "Suprafaţa infectată se tratează pe o arie mai mare decât cea afectată cu minimum 50 de centimetri", precizează inginerul. 

Foarte importantă este şi zugrăveala folosită, specialistul recomandând-o pe cea făcută pe bază de silicat de potasiu (silicatică): este mai scumpă decât cea de tip dispersit, dar nu permite infiltrarea vaporilor de apă, are o rezistenţă mare la infecţia biologică şi, în plus, este şi ignifugă. 

Aerisirea, obligatorie

"Aerisirea este foarte importantă", mai spune Péter, care recomandă proprietarilor să îşi monteze dispozitive de aerisire în ramele ferestrelor termopan sau ventilatoare automate cu recuperatoare de temperatură în încăperi. De asemenea, trebuie respectat principiul de bază al aerisirii: aerul proaspăt trebuie să intre prin camerele principale, care sunt mai puţin poluate (camere de zi sau dormitoare), şi să fie evacuat prin baie, bucătărie şi cămări, adică încăperi cu aer mai încărcat. Sunt folositoare, de asemenea, şi aparatele dezumidificatoare.

Fireşte, cea mai importantă măsură pe care o pot lua orădenii este să acţioneze cu rapiditate, înainte ca mucegaiul să se răspândească şi să le provoace distrugeri mai mari. În locuinţe, dar şi asupra propriei sănătăţi...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!